©Hyundai

Nooit meer fileparkeren: deze Hyundai rijdt ook opzij

Nooit meer fileparkeren: deze Hyundai rijdt ook opzij

12 januari - 15:50

Hyundai heeft de auto van de toekomst gepresenteerd tijdens CES 2024. Met deze uitvinding hoef je nooit meer te fileparkeren, want de auto rijdt ook opzij. 

Dat is mogelijk omdat alle vier de wielen van de auto zijwaarts draaien. Zo pas je in elke kleine parkeerplek aan de kant van de weg.

Hyundai noemt het de Mobis E-Corner System, waarmee je niet alleen opzij, maar ook diagonaal kunt rijden en rondjes kunt draaien. Steken om te keren is daardoor ook verleden tijd. Check het systeem in onze video:

Niet in een Hyundai

Op de beursvloer van CES 2024 wordt de technologie in een Hyundai Ioniq 5 getoond, maar dat is enkel een voorbeeld. Hyundai zal de technologie vanaf 2026 aan automakers wereldwijd verkopen. Daarna zal het nog enkele jaren duren tot er een auto daadwerkelijk zijwaarts de weg op rijdt.

Het grootste nadeel is op dit moment de snelheid. De technologie is namelijk enkel nog getest met een maximum van 80 kilometer per uur – recht vooruit dan, zijwaarts of in een cirkel gaat het sowieso een stuk langzamer.

Lees meer over elektrisch rijden.