©Apple

Apple Vision Pro kopen is geen kwestie van klikken en betalen

Apple Vision Pro kopen is geen kwestie van klikken en betalen

13 januari - 19:00 Laatste update: 17 januari - 16:28

Apple Vision Pro is straks te koop en dat betekent een nieuw tijdperk voor Apple: augmented en virtual realitybrillen zijn een heel nieuwe tak van sport voor het bedrijf. Maar ook voor klanten is het nieuw: zelfs het afrekenen is niet even een kwestie twee keer klikken en betalen, zoals je gewend bent van online winkelen.

In het artikel over hoe je in Nederland toch een Apple Vision Pro kunt kopen gaan we dieper in op hoe je het apparaat kunt verkrijgen vanuit Nederland. Daar zitten al allerlei haken en ogen aan, maar ook voor Amerikanen is het niet een heel simpel proces om het apparaat te bemachtigen. Je hebt een iPhone of iPad met Face ID nodig, plus een geldig doktersrecept voor de optische toevoegingen die nodig zijn voor mensen die normaliter een bril of lenzen dragen.

FaceID nodig

In een e-mail over het vooruitbestellen van het apparaat laat Apple weten: “Als je Apple Vision Pro bestelt, moet je je gezicht scannen met een iPhone of iPad met Face ID. Dit helpt ons bij het bepalen van de juiste maat Light Seal en hoofdbanden, die samenwerken om je een precieze pasvorm te geven.” De Solo Knit Band en de Dual Loop Band krijg je bij de headset meegeleverd. Daarnaast wordt door Apple bij het bestellen gevraagd om informatie van je opticien of dokter voor het bestellen van glaasjes op sterkte. Dit geldt alleen voor Amerikanen: hoe dat werkt als het ooit bijvoorbeeld naar Europa komt, dat is onbekend.  

Om te weten te komen welke grootte Apple Vision Pro dan het beste bij je past (of eigenlijk: op je past), kun je een gezichtsscan laten maken. Voor die scan heb je de nieuwste versie van de Apple Store-app nodig, die sinds 11 januari beschikbaar is. Zo weet je dat je niet een apparaat koopt dat je uiteindelijk niet goed kunt gebruiken. 

Per 2 februari kunnen mensen in de Amerikaanse Apple Store terecht voor een demo van het apparaat. Dat heeft echter wel wat voeten in aarde: een winkelmedewerker scant je gezicht met een app (zoals bij Face ID) en dan vertelt de app welke lichtafdichting, schuimkussenmaat en bandmaat er bij je passen. Vervolgens pakt de medewerker een van de meer dan 25 verschillende lichtafdichtingen die beschikbaar zijn voor de headset en de juiste kussens om je het apparaat goed te laten ervaren. Dat zijn best wat stappen, dus we verwachten dat niet snel in de Apple-winkels buiten de VS.

Vooruitbestellen Apple Vision Pro

Er is dus best veel extra informatie die Apple nodig heeft voordat je de Vision Pro kunt bestellen. Logisch dus dat Apple mensen hier alvast op voorbereid door deze informatie door te geven. De headset lanceert op 2 februari in de Verenigde Staten. Het vooruitbestellen kan vanaf 19 januari, waarbij men 3.499 dollar neertelt voor de variant met 256GB opslag.

Leer meer over Vision Pro.