©Unsplash

Nieuws-app Artifact van de makers van Instagram stopt ermee

Nieuws-app Artifact van de makers van Instagram stopt ermee

13 januari - 23:35

Het heeft zijn eerste verjaardag niet gehaald: de bedenkers van Instagram halen hun app Artifact offline. Het gaat om een app waarin je nieuws kon bekijken op een social media-tijdlijn achtige manier. 

Instagram-bedenkers Kevin Systrom en Mike Krieger waren met de app begonnen met als idee dat het hetzelfde werkte als de Netflix-suggesties die je krijgt als je een serie of film hebt gekeken. Echter was de inzet geen entertainment, maar nieuws. Via kunstmatige intelligentie kregen de gebruikers van de app nieuws van een bepaalde categorie voorgeschoteld en op basis van wat ze wel of niet lazen, leert het algoritme ze steeds beter kennen om ze meer passend nieuws te serveren. 

Artifact is niet meer

Er waren, ook in Nederland, liefhebbers van de app, maar dit waren er niet genoeg om Artifact in leven te houden. De mannen schrijven in een blog: “We hebben iets gebouwd waar een kerngroep van gebruikers dol op is, maar we zijn tot de conclusie gekomen dat de marktkansen niet groot genoeg zijn om verdere investeringen op deze manier te rechtvaardigen. Het is makkelijk voor startups om deze realiteit te negeren, maar vaak is het beter voor alle betrokkenen om de moeilijke beslissing eerder te nemen.” 

Een ander deel van het probleem is dat er veel geïnvesteerd moet worden in moderators: mensen die onder andere aanstootgevend gemarkeerde berichten checken en offline halen. Er was simpelweg onvoldoende budget om daarop flink te investeren, terwijl de optie om te reageren en te posten uiteraard wel een belangrijke factor is in een app met social media-opzet. Verder is er ook veel geld geïnvesteerd in nieuwe functies, zoals artikelsamenvattingen dankzij AI en aan kunnen geven dat een artikel clickbait is.

Er werkten niet veel mensen bij Artifact: het waren er acht en die gaan allemaal hun eigen weg. Maar het werk van Systrom en Krieger kennende, zal er ongetwijfeld snel een nieuwe app aan de horizon gloren. 

Nieuwsgierig naar AI? Lees nu de AI-pagina.