©Unsplash

Tesla’s worden later uitgeleverd door problemen in de Rode Zee

Tesla’s worden later uitgeleverd door problemen in de Rode Zee

14 januari - 13:00

De Duitse Tesla-fabriek heeft problemen. Door de Roze Zee komen bepaalde onderdelen niet op tijd binnen, waardoor de auto’s later worden uitgeleverd. Het komt niet door het water, maar door aanvallen van Houthi-rebellen op het Suez-kanaal. Zij vallen onder andere aan met drones, maar ook trachten ze met eigen schepen en geweld de grote containerschepen te kapen. Om te zorgen dat zowel de vracht en de bemanning veilig blijft, wordt hierdoor uitgeweken naar een andere route. 

Het aantal continerschepen dat via de Rode Zee gaat is in een vrij korte tijd al met 90 procent gedaald, schrijft onderzoeksbureau Clarksons. Hierdoor moeten veel schepen via Zuid-Afrika en dat betekent een aankomstdag die maar liefst 10 dagen later valt dan wanneer de Rode Zee-route zou worden gevaren. Nu is het met bederfelijke zaken zoals gember nog vervelender om langer onderweg te zijn, maar ook voor de Tesla-fabriek is het onpraktisch: de fabriek kan zo minder goed als een geoliede machine draaien en klanten moeten langer wachten op hun elektrische voertuig. 

Productieproblemen Tesla

Tesla heeft zelfs besloten om de autoproductie in zijn fabriek nabij Berlijn tijdelijk bijna helemaal stil te leggen. Van 29 januari tot 11 februari rollen daar nagenoeg geen auto’s van de band. Welke onderdelen er precies missen, dat is niet bekend. Ondertussen kampt ook Volvo met dit probleem: de fabriek in het Belgische Gent gaat volgende week een paar dagen dicht omdat er er onvoldoende versnellingsbakken konden worden geleverd door de problemen.

Het is de bedoeling dat er snel vrede terugkeert in de regio, voor zowel de veiligheid van mensen als voor de handel: het is een van de belangrijkste vrachtroutes ter wereld . De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al meerdere doelen van de Houthi’s in Jemen aangevallen. Echter heerst er daardoor onder Nederlandse reders veel angst, omdat onze overheid deze acties zegt te ondersteunen en schepen met Nederlandse vlaggen hierdoor mogelijk een groter doelwit worden voor de rebellen. 

Lees op onze EV-pagina meer over elektrische voertuigen.