©Nio

Sneller dan laden: meer autofabrikanten gaan batterij swappen

Sneller dan laden: meer autofabrikanten gaan batterij swappen

15 januari - 13:44

Na de nodige experimenten met wisselbatterijen is het nu Nio die vol inzet op naast opladen ook batterij swappen. Daarbij word je in een speciaal wisselstation in een minuut of 5 van een verse, voor 90 procent opgeladen accu voorzien. Meer merken haken aan.

De grote uitdaging voor Nio is genoeg gebruikers te vinden voor zo’n wisselstation. Bij 50 wissels per dag wordt een station rendabel, maar daarvoor zijn er op dit moment simpelweg te veel stations ten opzichte van het aantal Nio’s per vierkante kilometer. De oplossing ligt voor de hand: meer auto’s die batterijen kunnen wisselen. Nio staat daar voor open en heeft inmiddels met Geely, Changan, Chery en JAC Group contracten getekend om auto’s van die merken het systeem van Nio te laten gebruiken.

Alleen Geely heeft al 24 merken op de markt, waaronder Volvo, Zeekr, Lotus, Polestar en Smart. De potentie van deze deal is dus enorm. We weten alleen nog niet hoeveel auto’s op korte termijn daadwerkelijk met deze technologie uitgerust gaan worden.

Is batterij-wisselen de toekomst?

Op een lange trip naar Oostenrijk hebben we met een Nio ET5 de accu een paar keer geswapped. Dat gaat snel en gemakkelijk, maar moet op de paar swap-stations die op de route staan. Als je een absolute recordtijd wil neerzetten voor je vakantierit dan is swappen echt een verbetering. Als je af en toe wil eten en plassen, is de netto tijdswinst minimaal: dan kan je net zo goed op je normale route een laadpauze maken terwijl je uitrust.

In drukke stedelijke gebieden, waar een laadpaal mogelijk niet voor elke bewoner van een flat beschikbaar is, zou swappen weleens een fijn alternatief kunnen zijn. Het duurt niet langer dan tanken en kan dus ook gedaan worden op een ritje naar de supermarkt. Nio is al druk met het plaatsen van swapstations in meer stedelijke gebieden, naast de stations die ze al langs belangrijke snelwegen hebben. Swappen is daarmee een mooi alternatief voor mensen die én thuis én op hun werk niet eenvoudig kunnen laden.

Lees meer over elektrisch rijden.