©Unsplash

Nee, het ligt niet aan je wifi: YouTube werkt heel traag door je adblocker

Nee, het ligt niet aan je wifi: YouTube werkt heel traag door je adblocker

15 januari - 20:40 Laatste update: 17 januari - 16:29

Google doet er weer een schep bovenop in zijn strijd tegen adblockers. Maak je nu nog gebruik van een adblocker, dan wordt YouTube gewoon trager.

Eerder schreven we al over Googles inspanningen om adblockers op YouTube tegen te gaan. Toen maakte het Amerikaanse bedrijf gebruik van een slim trucje om de ontwikkelaars van dergelijke extensies een stap voor te blijven. Tenminste, dat was het geval wanneer je gebruik maakte van Googles eigen browser, Chrome. Nu lijkt het er echter op dat Google ook de rest van zijn publiek probeert te "overtuigen" om zijn adblocker uit te schakelen. Hoe? Door gebruikers vijf seconden te laten wachten voordat de video begint, ook al is deze dan wel reclamevrij.

Ook geen volledig scherm mogelijk

Meerdere gebruikers meldden op Reddit de afgelopen dagen dat YouTube bij hen trager is geworden en soms niet goed meer reageert. Maar dat gebeurt niet meer nadat ze een adblocker hebben uitgeschakeld. Ook 9to5Google heeft dit getest en bevestigt het: "YouTube werkt niet goed als je een adblocker hebt ingeschakeld. Video's bufferen ongelooflijk traag, previews weigeren correct te laden en het openen van de theatermodus of volledig scherm is onmogelijk zonder de website te vernieuwen."

'Suboptimaal' filmpjes kijken

De afgelopen maanden maakten YouTube-gebruikers vaker melding van allerlei vertragingen en beperkingen bij het kijken van YouTube-filmpjes als ze een adblocker gebruikten, maar dit keer lijkt Google er niet meer omheen te draaien. Het bedrijf geeft dan ook toe de strijd op te voeren tegen het gebruik van adblockers door in deze gevallen een 'suboptimale kijkervaring'. Zo hoopt het bedrijf waarschijnlijk hun kijkers zodanig te hinderen dat zij uiteindelijk wel zullen moeten toegeven aan de advertenties op YouTube, ofwel een abonnement nemen op YouTube Premium voor reclamevrij kijken.

"Om een diverse wereldwijde gemeenschap van makers te ondersteunen en miljarden mensen toegang te geven tot hun favoriete content op YouTube, zijn we gestart met een initiatief om kijkers met ingeschakelde adblockers aan te sporen om advertenties op YouTube toe te staan of YouTube Premium te proberen voor een advertentievrije ervaring," aldus een Amerikaanse Google-woordvoerder onlangs. "Gebruikers met geïnstalleerde adblockers kunnen een minder optimale kijkervaring hebben, ongeacht de browser die ze gebruiken."

David vs. Goliath

Zoals we eerder schreven, zullen mensen die gebruik maken van een andere browser dan Chrome, zoals Firefox, voorlopig nog even om de advertenties heen kunnen komen. Dat komt omdat deze browsers nog het oudere ontwikkelaarsplatform gebruiken waar ontwikkelaars hun extensies (zoals adblockers) mee publiceren. Doordat zij deze regelmatig van updates voorzien, blijven advertenties op YouTube geweerd. Maar Google kondigde onlangs een nieuwe versie aan van dit platform die ontwikkelaars niet meer in staat stelt om deze extensies sneller te updaten dan Google zelf.

Meer weten over de laatste ontwikkelingen bij YouTube? Lees meer nieuws over YouTube.