©Unsplash

Apple neemt rigoureus besluit en schrapt veelgebruikte functie uit Apple Watch

Apple neemt rigoureus besluit en schrapt veelgebruikte functie uit Apple Watch

15 januari - 20:59 Laatste update: 21:36

Apple schrapt de functie die de bloedzuurstof meet in de Apple Watch Series 9 en Watch Ultra 2 in de Verenigde Staten. Door die rigoureuze maatregel is Apple in één keer verlost van het Amerikaanse verkoopverbod voor de Apple Watch. Maar Amerikaanse gebruikers zullen hier niet blij mee zijn.

Vanwege een patentgeschil met de medische fabrikant Masimo moest Apple vorig maand in de VS stoppen met de verkoop van zijn recente Apple Watches. De slimme Apple-horloges schonden een patent van Masimo op het gebied van bloedzuurstofmeting. Maar de iPhone-maker brengt nu een softwareupdate voor de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 uit die deze functie simpelweg verwijdert.

De Amerikaanse douane-autoriteiten hebben die aanpassing inmiddels goedgekeurd, meldden meerdere Amerikaanse media. Dat betekent dat de smartwatches van het bedrijf weer verkocht mogen worden. 

De Apple Watches bevatten na de update niet meer de technologie van Masimo, wat volgens de douane voldoende is om het geschil te omzeilen. De Amerikaanse douane is verantwoordelijk voor de handhaving van importverboden.

Veelgeprezen functie

De bloedzuurstofmeting verdwijnt alleen in de VS, maar blijft in andere landen vooralsnog wel werken, want daar speelde de patentkwestie nog niet.

Toch kan de stap van Apple leiden tot een lagere verkoop van de Apple Watches, doordat Amerikanen die de bloedzuurstoffunctie wél willen gebruiken voortaan voor andere smartwatch-merken gaan kiezen. "Het was een veelgeprezen functie", aldus Bloomberg-analist Tamlin Bason. "Dit kan de vraag naar de Apple Watch aantasten."

Wat doet de functie?

Met de functie meet de Apple Watch je saturatiewaarde: het percentage zuurstof dat rode bloedcellen vanuit je longen naar de rest van je lichaam kunnen vervoeren. Dat zegt veel over je gezondheid. Normaal ligt de saturatiewaarde zo tussen 95 en 99 procent.  

De juridische strijd over het patent van Masimo gaat trouwens nog wel verder. Een Amerikaans hof van beroep behandelt de kwestie later deze week weer.

Er is nog meer nieuws over Apple.