©Apple

Dit wordt de spannendste dag in jaren voor Apple

Dit wordt de spannendste dag in jaren voor Apple

8 januari - 19:09 Laatste update: 19:19

Het eerste geheel nieuwe Apple-product in jaren is vanaf begin volgende maand te koop. Op 2 februari ligt de Apple-bril Vision Pro in de Amerikaanse Apple Stores. Dat wordt een hele spannende dag voor Apple, want de Vision Pro wordt volgens kenners de 'lastigste productlancering ooit' voor de iPhone-maker.

Apple maakte vandaag bekend dat zijn langverwachte mixed reality-bril Vision Pro op 2 februari 2024 op de markt komt. De eerste tijd is de headset alleen in de VS verkrijgbaar, zowel in de fysieke Apple Stores als via Apple.com. Ook de accessoires van de bril zijn vanaf 2 februari te koop.

De pre-orders beginnen op vrijdag 19 januari. "De Apple Vision Pro is het meest geavanceerde consumentenelektronica-apparaat ooit. De revolutionaire en magische gebruikersinterface zal de manier waarop we verbinden, creëren en ontdekken opnieuw definiëren", aldus Apple-ceo Tim Cook in de aankondiging vandaag.

De productlancering is volgens experts de lastigste introductie ooit voor Apple, omdat er veel meer bij komt kijken dan bij andere apparaten. Kopers van de Vision Pro moeten een afspraak maken in een fysieke Apple Store, waar medewerkers hen helpen om accessoires af te stemmen op de grootte van hun hoofd. Ook zijn er speciale Zeiss-lenzen verkrijgbaar voor de headset. De leeslenzen kosten in de VS 99 dollar en voor lenzen op sterkte betalen Amerikanen 149 dollar. 

Op maat gemaakt

Sommige op maat gemaakte componenten van de bril moeten in de winkel worden gemonteerd en ingepakt. Dat komt vrij nauw, want als de Vision Pro niet correct op het hoofd van de gebruiker zit, worden beelden niet goed weergegeven en kan de headset extra zwaar aanvoelen.

De Vision Pro kost in de VS 3499 dollar. Voor dat bedrag krijg je een aantal accessoires meegeleverd, waaronder twee hoofdbanden, een lichtafdekking, een cover, een usb-c-lader en een poetsdoekje.

Zorgen over de iPhone 16

De productlancering komt op een moment dat er zorgen zijn over de iPhone-verkoop. De iPhone 15 verkoopt al niet denderend, maar analisten verwachten vooral een slecht jaar voor Apple doordat de iPhone 16 mogelijk te weinig echte vernieuwingen zou bieden. Mede door die verwachtingen verloor Apple de afgelopen weken miljarden aan beurswaarde.

Wanneer in andere landen te koop? 

Later dit jaar komt de Vision Pro ook in andere landen op de markt. Het gaat dan volgens geruchten eerst om grote Engelstalige landen zoals het VK en Canada. Daarna zou een lancering in China volgen. China is voor Apple een belangrijke markt. Wanneer de Vision Pro in Nederland verkrijgbaar zal zijn, is nog niet duidelijk. Mogelijk is de lancering in ons land pas in 2025.  

Apple werkt volgens meerdere bronnen ook aan een goedkopere, lichtere versie van de bril, maar die zou pas op zijn vroegst eind 2025 op de markt komen. 

Lees meer nieuws over Apple