©dartsolar

Tesla met een zonnedak: 'Ik kan nu overal opladen'

Tesla met een zonnedak: 'Ik kan nu overal opladen'

15 januari - 23:59 Laatste update: 16 januari - 02:57

Een Tesla-eigenaar was het wachten op een zonnedak van Tesla zelf beu. Hij heeft er zelf eentje gemaakt door negen in- en uitklapbare zonnepanelen bovenop zijn Tesla Model Y te monteren. Na een paar uur in de zon kun je al ruim 30 kilometer rijden.

Tesla heeft eerder overwogen om zonnepanelen toe te voegen aan zijn elektrische auto’s, maar zette het plan niet door. Andere automerken bieden intussen wel zonnedaken aan als opties bij sommige EV's, maar die zonnepanelen voorzien vaak niet de batterij van de auto van stroom, alleen wat andere onderdelen. 

Een Tesla Model Y-eigenaar met de nickname Somid3 heeft het heft in eigen handen genomen en een eigen zonnedak gebouwd, door negen 175 W-zonnepanelen bovenop de auto te monteren. Hij zegt dat de zonnepanelen na vijf uur in de zon genoeg stroom leveren voor 32 kilometer actieradius. Voordat je gaat rijden, zijn de zonnepanelen in te klappen. Het gewicht van 75 kg valt nog best mee. De panelen zijn volgens Somid3 'bestand tegen stoten, hobbels, regen en sneeuw'. 

"Ik kan nu overal in de wereld opladen", schrijft hij in een toelichting op het project. Somid3 gebruikte onder meer 3D-geprinte onderdelen en telescopische koolstofvezelbuizen. De richtprijs van het pakket is 4000 dollar. Hij biedt documenten aan, zodat andere EV-eigenaren het zelf kunnen bouwen. Het pakket kan overigens op daken van veel elektrische auto's worden gemonteerd, niet alleen op Tesla's.

Zo ziet het er ingeklapt uit, voor tijdens het rijden: 

Niet zo aerodynamisch 

Uiteraard heeft zo'n zonnepaneel-installatie op het dak van je auto een fikse invloed op de aerodynamica en daarmee ook negatieve gevolgen voor het stroomgebruik. Daar staat tegenover dat je auto in de zomer wel altijd in de schaduw van de panelen kan staan en zo koeler kan blijven. 

Cybertruck krijgt een zonnedak, ooit

Tesla-baas Elon Musk zei in 2017 het idee van zonnepanelen geïntegreerd in auto’s niet te zien zitten, maar hij is daar in november rond de lancering van de Cybertruck op teruggekomen. Musk zei toen dat de elektrische pickup-truck uiteindelijk een optie voor een zonnedak krijgt, die 24 kilometer extra actieradius zou toevoegen. Maar de grote vraag is nog wanneer die optie er komt. Over een zonnedak-optie voor andere Tesla's is nog niets bekend.

Meer nieuws over Tesla.