Duizenden films gratis te kijken in een virtuele bioscoop: mag dat?
Stichting Brein heeft de afgelopen jaren al veel soorten illegale streams offline gehaald omdat ze de auteursrechten schonden, maar de nieuwste actie van de organisatie was een bijzondere. Het richtte zich op virtual reality, omdat mensen duizenden films en series gratis en illegaal konden kijken op hun VR-bril.
Op last van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN heeft VRChat, een groot virtual reality-platform, een aantal virtuele werelden offline gehaald. Die virtual worlds verwezen naar illegale streams van films en series en waren erg populair onder de VRChat-gebruikers.
De makers van deze virtuele werelden hebben volgens BREIN 'vele duizenden ingebouwde links naar illegale streams van films en series' aangeboden. Gebruikers konden die films en series dan gratis bekijken op hun virtual reality-bril. Ze zien dan de film op een virtueel bioscoopscherm.
Populaire omgevingen
Het onderzoek naar de virtuele werelden binnen VRChat werd gestart na een melding van een consument. Er waren volgens BREIN in deze werelden op elk moment 'tussen de duizend en vierduizend gebruikers tegelijk aanwezig'. Voor VR-begrippen is dat relatief veel. Het waren daarmee enkele van de populairste omgevingen op VRChat, een platform dat onder meer actief is op Windows, Steam, Android, Oculus en de HTC Vive.
Door in te grijpen zegt BREIN 'normalisering van misbruik van de VR-technologie voor inbreuk op de auteurs- en naburige rechten' te voorkomen. De medewerking die het Amerikaanse VRChat heeft verleend ziet BREIN als een ‘positieve ontwikkeling’.