©HBO

Terug bij af: Netflix krijgt weer films en series van Disney en HBO

Terug bij af: Netflix krijgt weer films en series van Disney en HBO

18-12-2023 10:35 Laatste update: 10:43

Vroeger stond voor je gevoel 'alles' op Netflix. Toen kwam de concurrentie, en werden films en series van Disney, HBO, Warner Bros. en meer van Netflix afgehaald. Nu komen ze toch weer terug: blijkbaar levert dat meer geld op.

Om hun eigen streamingdiensten aantrekkelijk te maken vergeleken met Netflix, haalden diensten als Disney+, HBO Max en SkyShowtime hun eigen producties een paar jaar geleden van Netflix af. Wil je alles van Disney, Marvel en Star Wars zien, dan moet je wel een abonnement op Disney+ nemen. Zelfde verhaal met HBO Max en alle series en films van moederbedrijf Warner Bros. die op die dienst staan.

Dat leek een logische stap, maar inmiddels zijn de tijden veranderd. En de grote concurrenten van Netflix beginnen vooral hun oudere materiaal weer zoetjesaan op Netflix te zetten, meldt The New York Times. Hun populairste films en series houden ze voor zichzelf. Zo zal je Game of Thrones niet snel op Netflix vinden, maar voor HBO-klassiekers als Band of Brothers, Six Feet Under en Shameless hoef je geen HBO Max meer te nemen: die staan ook gewoon op Netflix.

Disney gaat HBO achterna

Ook Disney zou die kant dus op willen, door populaire oudere series als Prison Break en How I Met Your Mother op Netflix te zetten. Ook het populaire Lost zou straks op Netflix te zien zijn. Een abonnement op Disney+ neem je straks vooral voor de nieuwe, exclusieve producteis van Disney. De stap is volgens expert Jeremy Zimmer een "financiële noodzakelijkheid".

Volgens de baas van een groot talentenbureau zijn streamingdiensten nou eenmaal duur, want je moet voor miljarden nieuwe films en series blijven maken. Concurrenten van Netflix zoals Disney draaien nog verlies of slechts kleine winst op hun diensten, vanwege die hoge opstartkosten. Dat kan je een beetje opvangen door ouder materiaal dan maar weer aan de concurrent te verhuren.

Hebben we straks aan Netflix weer genoeg?

Terug naar alles op één dienst zal niet snel gebeuren. Maar we zitten wel duidelijk in een overgangsperiode. Streamingdiensten verhogen hun prijzen massaal, en kijkers beginnen af te haken. Ondertussen hebben de Netflix-concurrenten bezuinigd op nieuwe producties, zodat het aanbod nieuwe exclusieve films en series wat kan gaan opdrogen.

Het worden interessante tijden: wat is het breekpunt van consumenten, wanneer lopen ze massaal weg bij alle Netflix-concurrenten? En geven die concurrenten dan op, met als gevolg nog meer van hun films en series naar Netflix? Een paar jaar geleden leek het onmogelijk, nu komt die mogelijkheid dichterbij. Maar Netflix zal er in ieder geval niet goedkoper van worden – alles kost immers geld, ook de huur van oudere films en series.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.