© EX-Fusion

Ruimteafval is op te ruimen door er vanaf aarde met lasers op te knallen

Ruimteafval is op te ruimen door er vanaf aarde met lasers op te knallen

16 januari - 22:00 Laatste update: 23:54

Het Japanse bedrijf EX-Fusion heeft een opvallend plan bedacht om ruimteafval op te ruimen. Het bedrijf wil het vanaf de aarde uit de ruimte schieten met een laser.

De laatste jaren worden steeds meer kunstmanen in een baan om de aarde geplaatst. Nadat die kapot gaan, blijven ze vaak echter nog rondhangen. Dat begint steeds gevaarlijker te worden voor niet enkel andere satellieten, maar ook astronauten. Een botsing met zo’n stukje ruimtepuin, dat aan duizenden kilometers per uur beweegt, kan grote gevolgen hebben.

Maar tot nu toe is er geen oplossing voor het groeiende ruimteafval-probleem. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het bedrijf Astroscale Holdings is bijvoorbeeld van plan om een satelliet te lanceren die grote brokstukken uit de ruimte kan halen. Een andere optie is om satellieten uit te rusten met lasers om afval de atmosfeer in te duwen.

Eerste installatie in Australië

EX-Fusion gaat nog een stap verder. In plaats van satellieten in de ruimte uit te rusten met lasers, wil de startup rechtstreeks vanaf aarde het afval kapotschieten. In oktober sloot het al een deal met het Australische EOS Space Systems om het systeem te bouwen. Dat gaat gebeuren bij de Australische hoofdstad Canberra.

Anders dan bij andere oplossingen, is het de bedoeling om kleine brokstukken uit de lucht te halen. Dat wordt verwezenlijkt door de laser in de tegenovergestelde richting van de baan van het puin af te vuren. Daardoor moet afval afremmen, waardoor het de atmosfeer in kan vallen, waar het uiteindelijk opbrandt.

EX-Fusion moet eerst nog wat uitdagingen overwinnen. De laser moet immers sterk genoeg zijn om vanaf grote afstanden een effect te hebben. Bovendien is de benodigde precisie zeer groot.

Lees meer nieuws over ruimtevaart.