Google komt met handige functie Circle to Search: zo werkt het

©Google

Google komt met handige functie Circle to Search: zo werkt het
17 januari om 19:00
Laatste update: 17 januari om 23:03

Google komt met een nieuwe zoekfunctie genaamd Circle to Search. Daarmee kun je zoeken door op je smartphone iets te omcirkelen of te markeren en er een vraag over te stellen. Google weet dan dankzij AI waar het over gaat.

Google omschrijft de nieuwe functie Circle to Search als 'een nieuwe manier om alles op je Android-telefoon te zoeken zonder van app te wisselen'. Je kunt in alle Android-apps een deel van het scherm selecteren door iets te omcirkelen, te onderstrepen of te krabbelen. Vervolgens herkent Google dat en kun je er een vraag over stellen, zoals 'Wat is dit?' of 'Waarom is dit populair?'. Je kunt bijvoorbeeld een kledingstuk of een zonnebril omcirkelen om erachter te komen van welk merk het is.

In alle Android-apps

De functie werkt op Android door lang te drukken op de startknop of de navigatiebalk. Daarna kan je in elke app op het scherm iets selecteren. De functie werkt niet alleen met statische pagina's in apps, maar bijvoorbeeld bij het kijken naar een YouTube-filmpje. Het is op Google al langer mogelijk om de zogeheten multisearch te gebruiken, waarbij je tegelijk met tekst en afbeeldingen zoekt, maar Circle to Search maakt dat nog een stuk makkelijker op je mobiel.

Wanneer kun jij dit gebruiken?

Google lanceert de functie op 31 januari in 'alle talen' op een select aantal Android-telefoons. Het gaat voorlopig alleen om de Google Pixel 8 en 8 Pro en de gloednieuwe Samsung Galaxy S24-smartphones. Later zal dit ongetwijfeld naar meer Android-smartphones komen.

Meer AI-resultaten via Google Lens

Google maakte vandaag ook bekend de AI-functies in Google Lens verder uit te breiden. Dit werkt als je je camera richt of een screenshot maakt met de Google-app, waarna je meer informatie krijgt die met AI wordt gegenereerd. Dit gaat verder dan alleen visuele overeenkomsten. "Zo kun je meer complexe of genuanceerde vragen stellen over wat je ziet, en sneller informatie begrijpen", aldus Google.

Deze nieuwe AI-overzichten in de zoekresultaten met Google Lens worden deze week in het Engels gelanceerd in de VS. Het werkt met Lens in de Google-app voor zowel Android als iPhone. Het is nog niet bekend wanneer dit in Europa wordt uitgebracht.

"Ons doel is om AI nuttig te maken voor iedereen, niet alleen voor early adopters. We blijven experimenteren en testen welke toepassingen van generatieve AI het nuttigst zijn. Die nuttige toepassingen zullen we dan breder introduceren in de zoekmachine", aldus Google. "De updates van vandaag maken Google Zoeken nog natuurlijker en intuïtiever, maar we zijn nog maar net begonnen."

Meer nieuws over Android.