©IKEA

Gåsløøs: IKEA verkoopt geen gaskookplaten meer in Nederland

Gåsløøs: IKEA verkoopt geen gaskookplaten meer in Nederland

18 januari - 10:56

IKEA verkoopt vanaf nu alleen nog elektrische kookplaten in Nederland. We zijn het eerste land waar de Zweedse meubelreus alleen nog maar elektrische kookplaten aanbiedt.

Gaskookplaten koken dan misschien wel lekker, ze kosten ook veel alsmaar duurder gas en zijn bovendien niet al te goed voor de luchtkwaliteit in huis, meldde TNO onlangs nog. Mede daarom stopt IKEA in Nederland met de verkoop van gaskookplaten. De winkelketen hoopt dat klanten zo kennismaken met de voordelen van elektrisch koken.

De vraag naar gaskookplaten loopt al jaren terug, omdat nieuwbouwwijken sinds 2018 al niet meer op het gas aangesloten mogen worden. Elk nieuw huis krijgt dus automatisch een keuken met een gaskookplaat – hoewel daar door gemeenten nog wel mee wordt gesjoemeld. Hoe dan ook is elektrisch koken naast de milieuvoordelen ook de goedkoopste manier om te koken.

Niet de eerste die stopt

"IKEA Nederland wil bijdragen aan een duurzamer leven thuis en de verkoop van gaskookplaten sluit daar niet bij aan", aldus Liselotte van Dijk van IKEA. "Om de energietransitie in Nederland te versnellen moeten we keuzes zoals deze durven maken." Van Dijk wijst op andere duurzame maatregelen die IKEA heeft genomen, zoals het verkopen van alleen nog maar led-verlichting, en het stoppen met verkoop van producten voor eenmalig gebruik, zoals niet-oplaadbare alkalinebatterijen.

Vorig jaar stopte het Nederlandse keukenmerk ATAG ook al met gaskookplaten en fornuizen van de merken Pelgrim, Atag en Eta. Dat kwam omdat de verkopen snel terugliepen: in de eerste helft van 2022 was een op de vijf verkochte kookplaten op gas, aan het einde van het jaar was dat nog maar een op de twaalf.

Lees meer nieuws over de energietransitie.