©Betavolt

Deze nucleaire mini-batterij gaat 50 jaar mee zonder laden

Deze nucleaire mini-batterij gaat 50 jaar mee zonder laden

18 januari - 19:58 Laatste update: 19:58

Het Chinese Betavolt heeft een kleine nucleaire batterij ontwikkeld die zonder straling 50 jaar energie moet kunnen opwekken. In potentie voor smartphones die je nooit hoeft op te laden, al ligt medische apparatuur meer voor de hand.

De BV100 van Betavolt is klein: 15 bij 15 millimeter, 5 millimeter dik – een soort vierkante knoopcelbatterij. Met dezelfde spanning, want de batterij levert 100 microwatt op 3 volt. Maar waar de gemiddelde knoopcelbatterij dat enkele maanden tot jaren volhoudt, kan de BV100 wel 50 jaar meegaan.

Dat komt omdat het eigenlijk geen batterij is, waarin energie zit opgeslagen, maar een hele kleine nucleaire reactor. Het kleine vierkantje wekt zelf energie op door een chemische reactie. Het gaat om een combinatie van de radioactieve isotoop nikkel-63 en een halfgeleider van diamant. De isotoop vervalt uiteindelijk in een stabiele isotoop van niet-radioactief koper, waardoor de batterij geen risico zou vormen voor milieu en gezondheid.

Grotere batterijen in de maak

Verder zou de batterij geen straling loslaten, en functioneel zijn bij temperaturen van -60 tot 120 graden Celsius, veel ruimer dan gangbare batterijen. Vooralsnog ziet Betavolt toepassingen in de medische sector, zoals voor gehoorapparaten en pacemakers die dan jaren mee zouden kunnen gaan zonder opladen.

Op termijn wil Betavolt ook batterijen met een hoger wattage maken, voor in grotere apparaten. Er wordt gekeken naar isotopen als strontium-90, promethium-147 en deuterium om krachtige atomische batterijen te ontwikkelen, met een langere levensduur: Betavolt spreekt van 230 jaar. Leuk voor een smartphone als erfstuk?

Lees meer nieuws over batterijen.