©Unsplash

Dit zijn de beste e-readers van dit moment: e-books lezen op de fijnste schermen

Dit zijn de beste e-readers van dit moment: e-books lezen op de fijnste schermen

19 januari - 17:19

E-books zijn stiekem gewoon de beste manier om te lezen. Alleen de geur van een boek ontbreekt, voor de rest is bijna alles beter: duizenden boeken bij je op een fraai scherm, verlicht en tegenwoordig zelfs waterdicht. We zetten de beste e-readers op een rijtje.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: e-readers, om e-books op te lezen. Er zijn een paar marktleiders, die ook gewoon de beste e-readers verkopen. Maar de duurste is niet altijd de beste, en er is meer om rekening mee te houden. We helpen je op weg naar de fijnste reader voor jou:

Kobo Clara 2E of Libra 2

De Kobo-readers van het Japanse Rakuten zijn er in verschillende maten, met verschillende functies en prijzen. De goedkoopste is instapper Nia, voor 110 euro. Die raden we echter niet aan, want met een scherpte van 212 ppi (pixels per inch) is de Nia niet zo scherp als een gewoon boek.

Het formaat van de Nia is wel prettig, en daarom raden we de even grote 6 inch Kobo Clara 2E aan. Kost 150 euro en is dankzij de scherpte van 300 ppi wel net zo scherp als een gedrukt boek. Hij heeft een instelbare kleurtemperatuur zodat de pagina natuurlijker oogt en donkere modus voor lezen in het donker en is IPX8-waterdicht: overleeft tot een uur op 2 meter diepte onder water. Dat leest zorgeloos in bad of bij het zwembad.

Eventueel nadeel van de Clara 2E is het gebrek aan knoppen: je moet op het scherm tikken of vegen om te bladeren of te scrollen in je boek. Wie het liefst met één hand leest en het liefst ook nog op een groter scherm, raden we de Kobo Libra 2 aan. Die is 7 inch, ook 300 ppi met instelbare kleurtemperatuur, waterdicht en die heeft twee bladerknoppen op de rand zitten: kost 200 euro. De duurdere Kobo Sage en Elipsa zijn wat ons betreft te groot om als pure e-reader te dienen, en dat zijn het ook niet. Dat zijn ook elektronische notitieblokken, en da's toch heel wat anders.

Nog een voordeel van de Kobo's: je kan er makkelijk boeken van je bibliotheek mee lezen. Veel bibliotheken bieden inmiddels ook e-books aan, die via software van Adobe op je e-reader gezet moeten worden. Na een tijdje verlopen die boeken weer, maar je e-reader moet dat formaat van Adobe wel ondersteunen. De readers van Kobo hebben dat.

Verder biedt Kobo in samenwerking met Bol het abonnement Kobo Plus, waarbij je onbeperkt kan e-books kan lezen en/of audioboeken kan luisteren. Op de bovengenoemde Kobo's kan je namelijk ook luisterboeken afspelen, via bluetooth. De abonnementen voor alleen lezen of alleen luisteren kosten 10 euro per maand, Kobo Plus met lezen én luisteren kost 13 euro per maand. Je kan dan ook wisselen tussen lezen en luisteren, en verdergaan waar je gebleven was.

Amazon Kindle

De andere grote naam op de e-reader-markt is Kindle, van internetgigant Amazon. Ook hier zijn er weer verschillende versies, maar bij Amazon is de goedkoopste instapper wél aan te raden. De Amazon Kindle (2022) heeft namelijk een scherp 300 ppi-scherm en met 6 inch lekker handzaam. Maar: deze versie is niet waterdicht en heeft ook geen veranderende kleurtemperatuur.

De iets grotere Kindle Paperwhite van 170 euro is ook 300 ppi, maar met een iets groter 6,8 inch-scherm. Deze is wel IPX8-waterdicht en heeft geen opstaand randje rond het scherm. Ook zijn er meer achtergrond-ledjes voor een egalere verlichting en is de kleurtemperatuur instelbaar. Dit is al met al de beste Kindle voor de meeste mensen.

Ben je echt een fijnproever, dan neem je voor twee tientjes meer de Paperwhite Signature Edition. Die heeft een lichtsensor die de kleurtemperatuur van het scherm automatisch op het omgevingslicht aanpast. Ook kan je die draadloos laden, bijvoorbeeld op je nachtkastje. De Kindle Oasis van 260 euro is iets groter, met als enige Kindle blader-knoppen, maar verder vergelijkbaar met de Paperwhite Signature Edition.

De Kindle is eigelijk vooral aan te raden voor wie veel Engelstalig leest. Bibliotheekboeken zijn namelijk niet over te zetten naar Kindle-apparaten. Een boeken-abonnement is er ook niet, waarmee e-books op Amazon overblijven. Die zijn in Nederland helaas vrij duur, meestal duurder dan de fysieke exemplaren.

Wie echter een Kindle heeft, en dus een Amazon-account, kan voor Engelstalige boeken ook gewoon terecht op het Amerikaanse Amazon. En daar zijn e-books stukken goedkoper, maar dus wel alleen Engelstalig. Zeker tijdens uitverkopen scoor je daar soms voor slechts één of enkele dollars allerlei klassiekers.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.