©NASA

Zo ziet een buitenaards bodemmonster er van binnen uit

Zo ziet een buitenaards bodemmonster er van binnen uit

21 januari - 22:00 Laatste update: 22:03

De buitenaardse bodemmonsters van de planetoïde Bennu worden geopend. NASA heeft het eerste sample opengemaakt en deelde een foto van dit ‘cadeau uit de ruimte’. Bennu draait in een baan rond de zon die aansluit bij die van onze planeet en dat maakt het een interessante planetoïde. Bovendien bevat het veel koolstof, wat nodig is om leven op planeten mogelijk te maken. 

Het materiaal dat NASA heeft verkregen kan 4,5 miljard jaar oud zijn en heeft potentie om wetenschappers inzichten te geven over het ontstaan van het zonnestelsel. De monsters zitten al sinds 2020 opgeslagen, want toen is het 250 gram wegende materiaal door de OSIRIS-Rex verzameld. Nadat de capsule eind september 2023 veilig landde na een missie van 7 jaar, is het nu zover dat NASA gaat oogsten. 

Buitenaards bodemmonster in beeld

Het was daar al meteen mee begonnen, maar NASA kreeg in oktober twee ‘deksels’ van de 35 stuks niet open. Hierop heeft het een gereedschap ontwikkeld om dat toch te kunnen doen en dat is op 11 januari 2024 gelukt. Eerder deze week deelde NASA al een afbeelding van een geopend monster, waarop materiaal van de asteroïde te zien is. Donker gesteente, maar ook kleinere stukjes zijn erbij: zouden die antwoorden bevatten waar wetenschappers al zo lang naar uitkijken? Aan de rand van het monster hebben wetenschappers al sporen van water en koolstof gevonden, dus dat belooft wat.

De astromaterialen worden goed bekeken en vastgelegd, maar ook gewogen, verpakt en vervolgens opgeslagen in het Johnson Space Center. Daar liggen de meeste astromaterialen opgeslagen. Later dit jaar volgt er dan een catalogus waarin academici en wetenschappers kunnen ‘shoppen’ en een verzoek kunnen doen om het nader te mogen onderzoeken. Als onderzoekers straks, of wetenschappers van NASA nu, iets interessants vinden, dan zal NASA daar waarschijnlijk een persconferentie aan wijden wanneer het daar klaar voor is. 

Meer weten over ruimtevaart? Lees ook Nieuwe schotels: aliens kunnen zich straks nergens meer verstoppen.