© Unsplash

Nieuwe schotels: aliens kunnen zich straks nergens meer verstoppen

Nieuwe schotels: aliens kunnen zich straks nergens meer verstoppen

15 januari - 14:51

De satellieten die op zoek gaan naar buitenaards leven hebben een significante upgrade gekregen, waardoor hun werk op veel grotere schaal kan plaatsvinden.

De satellieten van de The Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) staan al jarenlang op de lucht gericht om buitenaards leven te detecteren. Eerst werden duizenden sterren tegelijkertijd door het systeem onderzocht, maar na de upgrade kunnen dat er nu honderdduizenden tot miljoenen tegelijk zijn. ’s nachts kan ongeveer 80 procent van de sterrenhemel worden geanalyseerd.

Bij de scans wordt gezocht naar zogeheten 'technosignaturen'. Dat zijn tekenen dat geavanceerde technologie wordt gebruikt. Denk daarbij aan radiosignalen, kunstmatig licht of straling van lasers.

In totaal kunnen er op ongeveer 2.000 plekken in het universum tegelijkertijd zulke golven worden opgevangen. Niet iedere technosignatuur is ook meteen een alien, maar ze laten wel zien waar nader onderzoek nodig is.

COSMIC

Het nieuwe, betere systeem heet COSMIC, wat staat voor 'Commensal Open-Source Multimode Interferometer Cluster'. Het is een initiatief van SETI, maar ook van andere Amerikaanse partijen, zoals de National Radio Astronomy Observatory (NRAO). Deze instantie onderzoekt met Amerikaans overheidsgeld de ruimte.

Of er ook aliens zijn om te vinden is een heel andere discussie. Maar is dat het geval, dan is het een kwestie van tijd tot we ze met de COSMIC-satellieten eens opmerken.

Lees meer over ruimtevaart.