©Unsplash

Nederland verkocht op de valreep veel chipmachines aan China, vlak voor verbod VS

Nederland verkocht op de valreep veel chipmachines aan China, vlak voor verbod VS

22 januari - 12:07

Nederland verkoopt sinds dit jaar geen geavanceerde chipmachines meer aan China. Dat leidde in december tot een enorme verkoopstijging: China kocht wat het kopen kon.

Er woedt al langer een chipoorlog tussen de VS en China. Veel van de toonaangevende makers en ontwerpers van chips zijn Amerikaans en de VS wil niet dat die technologie door China gekopieerd wordt. Het Nederlandse ASML, maker van de geavanceerde machines waarmee chips worden gemaakt, is begin dit jaar gestopt met de verkoop aan China. Dat gebeurt op aandringen van de VS, dat ook Japan zo ver heeft gekregen de verkopen aan China te staken.

Nu blijkt dat China nog zo lang het kon chipmachines in Nederland heeft gekocht, meldt Bloomberg. In december 2023 lag het aantal verkochte machines bijna 1000 procent hoger dan een jaar eerder, goed voor zo'n 1 miljard euro.

China haalde fors meer machines binnen

Het gaat daarbij wel om de verkoop van de minder geavanceerde machines, want zijn topmodellen verkocht ASML al langer niet aan China. De minder geavanceerde duv-machines mochten nog wel verkocht worden. Naast ASML gelden de regels ook voor het tegens Nederlandse ASMI.

Wereldwijd gezien haalde China in 2023 fors meer chip-apparatuur binnen. Bloomberg spreekt van 14 procent meer dan in 2022, goed voor bijna 40 miljard dollar. Dat is het op één na grooste jaar voor zulke importen voor China sinds zeker 2015. De groei in chip-importen valt zeker op gezien China verder juist een import-daling liet zien. Dat onderstreept maar hoe belangrijk de machines voor China zijn.

Lees meer over ASML, zoals over de grote chipfabriek die ze samen met Samsung bouwen.