©Unsplash

Samsung en Nederlands ASML investeren miljoenen in chipfabriek in Zuid-Korea

Samsung en Nederlands ASML investeren miljoenen in chipfabriek in Zuid-Korea

13-12-2023 12:44

Het Nederlandse ASML en de Zuid-Koreaanse chipmaker Samsung Electronics gaan samen 1 miljard Zuid-Koreaanse won (760 miljoen dollar) investeren in de bouw van een chipfabriek. Deze geavanceerde chipfabriek richt zich op de ontwikkeling van geavanceerde technologie voor de verwerking van halfgeleiders in Zuid-Korea.

De aankondiging komt op het moment dat de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol in Nederland is voor een vierdaags bezoek om een chipalliantie tussen de twee landen te smeden. Het is de eerste keer dat een Zuid-Koreaanse president in Nederland is voor een staatsbezoek. Sinds 1961 hebben de landen een relatie.

ASML is 's werelds enige fabrikant van de EUV-lithografie-machines die nodig zijn om de meest geavanceerde chips te maken, zoals bijvoorbeeld die in de nieuwste iPhones, die worden gemaakt door het Taiwanese TSMC – met machines van ASML dus.

“De technologische innovatie geleid door ASML wordt een krachtige motor van de Vierde Industriële Revolutie over de hele wereld. Nederlandse halfgeleider-bedrijven zoals ASML en ASM bouwen nieuwe faciliteiten voor productie, R&D en het opleiden van talent in Korea”, aldus het presidentiële bureau van Zuid-Korea.

Met de koning naar ASML

Yoon bezocht dinsdag samen met koning Willem-Alexander het hoofdkantoor van ASML in Veldhoven en kreeg een rondleiding door de productielocatie van de volgende generatie EUV-machines.

Samsung is 's werelds grootste producent van RAM-geheugenchips, die worden gebruikt in consumentenproducten zoals smartphones en computers. De Zuid-Koreaanse chipmakers vertrouwen op de EUV-machines van ASML om snellere en efficiëntere chips te produceren dan concurrenten.

Het bezoek aan Nederland zal beide landen helpen: "een goed georganiseerd institutioneel kader op te zetten dat de wereldwijde toeleveringsketens van halfgeleiders intensief zal aanpakken." aldus Yoon. Zeker nu halfgeleiders als strategische middelen worden en de geopolitieke risico's rond wereldwijde toeleveringsketens toenemen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.