©Unsplash/Meta

Accounts Instagram en Facebook ineens tóch los te koppelen

Accounts Instagram en Facebook ineens tóch los te koppelen

22 januari - 15:33 Laatste update: 19:14

Volgens moederbedrijf Meta was het jarenlang praktisch onmogelijk om je accounts op Instagram en Facebook van elkaar los te koppelen. Maar nu een boete dreigt, gaat het toch gebeuren.

Meta gaat met de nieuwe ontkoppel-mogelijkheid voldoen aan de Digital Markets Act van de EU. Onder die regels zijn meerdere merken van Meta 'poortwachter': zo groot dat ze zich aan extra regels moeten houden, om het voor concurrenten eerlijk te houden. Google hakt onder die regels binnenkort de koppelingen tussen zijn diensten door, en Meta doet nu hetzelfde.

De komende weken krijgen gebruikers van Instagram en Facebook verschillende keuzes. Zo kunnen zij kiezen of zij hun gecombineerde account op beide diensten los willen koppelen. In 2019 bleek dat elk Instagram-account aan een Facebook-account gekoppeld is. Meta zei later dat het 'bijna onmogelijk' zou zijn om de accounts te ontkoppelen – de dreiging van een miljardenboete heeft de situatie toch veranderd. Poortwachters moeten bij schending van de regels tot 10 procent van hun jaaromzet betalen, in het geval van Meta zou dat meer dan 10 miljard dollar zijn.

'Verandering kost veel geld'

Meta schrijft wel dat het 'behoorlijke middelen' investeert om aan de eisen van de EU te voldoen. Gebruikers krijgen meer opties dan het loskoppelen of gekoppeld houden van hun Instagram- en Facebook-accounts. Het wordt ook mogelijk om andere diensten van Meta te ontkoppelen, zoals de Facebook-diensten Messenger, Marketplace en Gaming.

Als de diensten gekoppeld zijn, spelen ze meer in op de wensen en gewoontes van de gebruiker. Die hoeft maar op één plek in te loggen en in veel gevallen kunnen vrienden en berichten worden gedeeld. Gepersonaliseerde aanbevelingen horen daar ook bij, net als gepersonaliseerde reclames.

Al die zaken worden minder gepersonaliseerd als gebruikers hun accounts splitsen – al moet men bij Meta betalen om de accounts totaal zonder gepersonaliseerde reclame te krijgen. Op die praktijk is overigens felle kritiek van de Oostenrijkse privacystichting Noyb, die vaker rechtszaken van Meta won.

Meer over Meta: de beste digitale bril van dit moment, de Meta Quest 3.