Klacht: Betalen voor privacy Facebook en Instagram onacceptabel, prijs te hoog

Klacht: Betalen voor privacy Facebook en Instagram onacceptabel, prijs te hoog

28-11-2023 16:03 Laatste update: 16:28

Privacystichting Noyb vindt het 'onacceptabel' dat je tot 250 euro per jaar moet betalen voor je 'fundamenteel recht op databescherming' bij Facebook en Instagram.

Oostenrijkse privacystichting Noyb dient een klacht in tegen Meta vanwege het abonnement dat sindskort beschikbaar is voor Facebook en Instagram. Met dit abonnement gebruik je de apps zonder reclame. Betaal je niet, dan wordt je data gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties.

"Meta brengt een 'privacyvergoeding' in rekening van maximaal 250 euro per jaar als iemand zijn fundamentele recht op gegevensbescherming durft uit te oefenen", stelt Felix Mikolasch, advocaat gegevensbescherming bij Noyb.

Een abonnement kost tien tot dertien euro per maand. Vanaf april 2024 komt daar voor elk verbonden account nog 6 tot 8 euro per maand bij. "Dat maakt het in totaal 251,88 euro per jaar voor een enkele persoon die Instagram en Facebook gebruikt", rekent Noyb uit.

Geen echte vrije keuze

Noyb haalt in zijn aanklacht meerdere onderzoeken aan waaruit blijkt dat maar 3 tot 10 procent van gebruikers gepersonaliseerde reclames wil, maar 99,9 procent er toch voor kiest als er anders betaald moet worden.

"Als 3 procent van de mensen eigenlijk wil zwemmen, maar 99,9 procent in het water belandt, weet ieder kind dat het geen 'vrije' keuze was', stelt Max Schrems, voorzitter van Noyb.

Abonnement op TikTok

Een angst van Noyb is dat meer apps zullen volgen. Dat zou het voor mensen steeds duurder maken om hun data te kunnen beschermen. TikTok komt bijvoorbeeld ook al met deze optie. Noyb roept de Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit op Meta nu een boete te geven, om ervoor te zorgen dat andere bedrijven deze aanpak niet kopiëren.

Noyb is niet zomaar een partij. De organisatie maakt vaak ruzie met Meta, en met succes. Het werk van Noyb leidde begin dit jaar nog tot een boete van 390 miljoen euro voor Meta – nota bene voor de manier waarop data voor gepersonaliseerde reclames worden verzameld. Max Schrems heeft met Noyb inmiddels zoveel expertise in huis, dat het goed denkbaar is dat de klacht van Noyb gevolgen zal hebben.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.