©Pexels

HP wil af van printer-inkt van derden: verplicht inkt-abonnement?

HP wil af van printer-inkt van derden: verplicht inkt-abonnement?

23 januari - 10:34

HP voert al jaren een strijd tegen inkt-cartridges van derden. Ze worden al een aantal maanden geblokkeerd, en het liefst ziet HP dat klanten een inkt-abonnement nemen.

HP probeert al jaren om zijn printer-gebruikers de officiële HP-cartridges te laten gebruiken. Dat leidt tot allerlei rechtszaken, zoals vorig jaar nog een zaak om printers die niet scannen als de inkt op is. In de VS speelt een zaak om HP-printers die tijdelijk of zelfs permanent onbruikbaar worden als er een onofficieel inkt-cartridge wordt gebruikt. HP-topman Enrique Lores heeft die beslissing in een interview met CNBC toegelicht, en dat belooft weinig goeds.

Volgens Lores wil HP eigenlijk af van onrendabele klanten die de officiële inkt niet gebruiken. Het bedrijf biedt al een inkt-abonnement, maar dat is nog niet verplicht. Lores bevestigt dat HP zijn printers met verlies verkoopt, en het dus moet hebben van de verkopen van de peperdure inkt. Toch zou dat niet de reden zijn om cartridges van derden te blokkeren: dat zou volgens Lores vanwege de veiligheid zijn.

Hack via inkt echt een dreiging?

Volgens de HP-topman kunnen er virussen worden verspreid via de chips op inkt-cartridges van derden. Die virussen besmetten dan de printer, die op zijn beurt het netwerk aanvalt en dan aangesloten computers besmet. Klinkt eng, maar het bewijs voor zo'n hack is eigenlijk niet te vinden.

Ars Technica haalt meerdere experts aan die nooit van zo'n virus hebben gehoord, en bovendien betwijfelen dat de printers van HP een dergelijke hack zouden toestaan. Bovendien wordt er al sinds 2022 gesproken over de cartridge-hack: zou HP de vermeende kwetsbaarheid bij nieuwe printers dan niet al opgelost hebben?

HP levert inmiddels in ieder geval wel weer printers die niet-officiële cartridges accepteren. De voorwaarden van HP stellen echter dat het bedrijf altijd een update kan uitvoeren om alsnog zulke cartridges te blokkeren, als het bedrijf daar aanleiding toe ziet.

Meer over computers, het eerste computergeheugen in vloeibare vorm.