Hoera! De Apple Macintosh wordt vandaag 40 jaar

©Bernard Gotfryd, Library of Congress

Hoera! De Apple Macintosh wordt vandaag 40 jaar
24 januari om 12:22

Vandaag precies 40 jaar geleden werd de eerste Apple Macintosh verkocht. De Macintosh 128k was met zijn alles-in-één-ontwerp, kleine schermpje en vriendelijke uiterlijk het startschot van een hele reeks computers die het 'anders' deden.

Het geesteskind van Steve Jobs verscheen 40 jaar geleden, in een tijd waarin de personal computer nog nauwelijks bestond. De Mac was op meerdere vlakken baanbrekend: de eerste succesvolle thuiscomputer met een grafische interface, die je met een muis kon bedienen – ook een primeur. Tot die tijd kon je computers alleen bedienen via opdrachtprompten, wat voor een veel hogere drempel zorgde.

Jobs stond erop dat de Mac een handvat zou hebben, zodat je 'm makkelijk kon verplaatsen. Zelfs de printplaten binnenin moesten er mooi uitzien, en Jobs wilde beslist geen ventilator, zodat de computer stil zou zijn. Met die eerste Mac ontpopte Apple zich ook meteen tot ingenieus marketeer, met een gigantische reclame tijdens de Super Bowl, geregisseerd door Ridley Scott. Die 1984-reclame wordt tot op de dag van vandaag nog geïmiteerd en gepersifleerd.

Ups en downs

De Macintosh zorgde onmiskenbaar voor een revolutie voor de computer. Toch bleef de strijd tegen het toen onverslaanbare IBM te groot, en ook Microsoft wist zijn achterstand snel in te lopen. In 1985 werd Apple gereorganiseerd en verliet Jobs het bedrijf, waarna veel kwakkelende jaren voor Apple volgden. Pas in 1997 kwam Jobs weer terug bij Apple, en werd in de geest van de Macintosh de eerste iMac onthuld. In de jaren daarna klom Apple weer op met de iPod, de iPhone en de iPad.

Toch blijft de Mac de spil van het bedrijf, het apparaat waarmee alle andere apparaten worden ontworpen en waar elke Apple-app op gemaakt wordt. Een paar jaar geleden nog leek de toekomst van de Mac onzeker. De verkoopcijfers liepen terug, MacBooks worstelden met snel defecte toetsenborden en oververhitte Intel-chips en de iPad zag er in vergelijking een stuk futuristischer uit.

Dat is nu helemaal anders, sinds Apple zijn eigen chip-lijn is gestart. De huidige Macintosh legt Intel en AMD het vuur aan de schenen met zeer snelle en zuinige chips. De MacBook-lijn bestaat weer uit krachtige laptops zonder franje, in een strakke behuizing. En zelfs de geest van die eerste Macintosh waart nog rond binnen Apple, in de vorm van de onlangs nog vernieuwde iMac.

De Mac door de ogen van Apple

In gesprek met Wired kijken Apple-promintenten terug op 40 jaar Mac. Software-hoofd Craig Federighi reageert op de verschillende experimenten die er met de Mac zijn uitgevoerd, van dat nooit aangeslagen toetsenbord met Touch Bar tot veel eerder al de G4 Cube, geliefd maar geen succes. "Je kan niet altijd winnen", zegt Federighi daarover. "In veel gevallen gaan we er vol in met grote ideeën, en werken we hard om te zien waar die ons brengen. Soms komen daar toekomstige evoluties van, soms nemen we een stap terug."

Deel van het geheim van de Mac is volgens Apple interface-topman Alan Dye dat die zo goed samenwerkt met alle andere Apple-apparaten. "Ons doel is om die producten zo erg goed te laten samenwerken, zodat die consistentie ontstaat", aldus Dye.

Op de vraag over de Mac over 40 jaar nog steeds bestaat, geeft Apple-marketingtopman Greg Joswiak een beslist antwoord. "Het is moeilijk voor te stellen dat er een Apple is zonder Mac", aldus 'Joz'. "Het zit in ons bloed – het is een product dat definieert wie we zijn." Volgens Federighi is de Mac als standaard bijna onsterfelijk. "De Mac heeft de innovaties van de industrie geabsorbeerd en geïntegreerd. Met elke grote technologische golf, van grafisch computeren tot het internet tot tools bouwen voor de mobiel: de Mac heeft dat potentieel gepakt en er intuïtieve tools voor ons van gemaakt. Met de ogenschijnlijk verstorende golven van ruimtelijk computeren en AI, zal de Mac zichzelf steeds weer opnieuw vernieuwen", aldus Federighi.

Voor de liefhebber: onze hoofdredacteur Erwin vertelde gisteren bij De Nieuws BV op Radio 1 over 40 jaar Mac.

Meer over Apple, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.