©Pexels

Energieverbruik van datacenters schiet omhoog: dit is waarom

Energieverbruik van datacenters schiet omhoog: dit is waarom

24 januari - 21:57

Het elektriciteitsgebruik van datacentra gaat de komende drie jaar ruim verdubbelen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap. Vooral de energie die nodig is voor kunstmatige intelligentie en cryptomunten is daar de oorzaak van.

Datacentra zijn momenteel goed voor zo'n 2 procent van het wereldwijde stroomverbruik. Samen was er in 2022 460 TWh aan elektriciteit voor nodig, bijna evenveel als heel Duitsland. De komende drie jaar gaat de vraag meer dan verdubbelen en zal het verbruik stijgen tot boven de 1.000 TWh. Dat is ongeveer het jaarlijkse stroomverbruik van heel Rusland of Japan. Slechts drie landen - India, China en de VS - verbruiken meer elektriciteit.

Vooral de opkomst van AI en cryptomunten zoals Bitcoin zorgen voor een sterke stijging. In 2022 verbruikte de crypto-industrie zo’n 110 TWh, net geen kwart van het totaal. Hoewel kunstmatige intelligentie nog niet zo’n groot deel van de taart opneemt, zorgt de grote vraag naar AI-toepassingen ervoor dat de AI-industrie binnen drie jaar 85 tot 134 TWh nodig heeft. Ook door de opmars van 5G en cloud-diensten neemt de vraag naar datacentra toe.

Groene stroom

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Het IEA voorspelt dat hernieuwbare energie tijdens deze periode snel zal blijven groeien. Tegen volgend jaar zal hernieuwbaar wereldwijd zelfs voor het eerst steenkool inhalen. 

Tegelijkertijd denkt het agentschap dat ook het aandeel van nucleaire energie zal blijven stijgen. De komende drie jaar zal de wereldwijde capaciteit jaarlijks met 3 procent toenemen. CO2-arme bronnen, hernieuwbaar en nucleair samen, zullen tegen eind 2026 46 procent van het wereldwijde totaal uitmaken. Vandaag is dat 39 procent.

Energiegebruik verminderen met AI

Ten slotte zullen nieuwe technologieën datacentra efficiënter maken, denkt het IEA. Door betere koelsystemen te gebruiken, zou de vraag naar stroom bij datacentra bijvoorbeeld met 10 procent kunnen dalen, staat te lezen in het rapport. In de verdere toekomst kan dat zelfs 20 procent worden.

Ironisch genoeg kan ook AI een rol spelen, door servers te optimaliseren voor verschillende scenario’s. Eerder beweerde Google bijvoorbeeld dat het stroomverbruik bij een van zijn datacentra met maar liefst 40 procent was afgenomen door het gebruik van AI. 

Lees meer over energie, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.