© Unsplash

'Een iPhone-app buiten de App Store uitbrengen? Dat wordt dokken’

'Een iPhone-app buiten de App Store uitbrengen? Dat wordt dokken’

25 januari - 11:11

Ontwikkelaars die hun apps buiten de App Store willen uitgeven moeten daar mogelijk extra geld voor betalen aan Apple.

Dat vertellen ingewijden aan The Wall Street Journal. Op die manier hoopt Apple alsnog geld te verdienen aan nieuwe regelgeving in Europa. De techreus wordt dit jaar verplicht om apps ook buiten de App Store toe te staan.

De Europese Unie wil de machtsposities van Apples App Store verkleinen. Op het moment kun je alleen nog maar een iPhone-app via de App Store kopen en downloaden, waar het techbedrijf een commissie krijgt van alle verkopen. Door Apple te verplichten ook apps buiten de App Store toe te laten, zijn er meer manieren om aan je software te komen.

Op gespannen voet met Brussel

Volgens de bronnen wil Apple echter ook nog iets aan deze zogeheten sideload-apps verdienen. Het bedrijf zou ontwikkelaars geld vragen voor iedere app die ze buiten de App Store uitbrengen. Het is nog niet duidelijk of het gaat om een eenmalig bedrag of een deel van alle gemaakte omzet.

Dat nieuwe beleid kan tot kritiek leiden vanuit Brussel, omdat zo’n tarief tegen het idee ingaat waar de nieuwe regels op gebaseerd zijn.

Uit eerdere geruchten bleek dat Apple op het punt staat de App Store in tweeën te splitsen, zodat een nieuwe, Europese winkel zich aan de Europese regels kan houden. Al dat zal in maart moeten gebeuren. Dan is de deadline voor de nieuwe regelgeving.

Meer over Apple of abonneer je gratis op de Bright Nieuwsbrief.