©Fortnite

Fortnite keert terug op de iPhone - maar Epic Games baalt nog steeds van Apple

Fortnite keert terug op de iPhone - maar Epic Games baalt nog steeds van Apple

25 januari - 23:16 Laatste update: 23:38

Nu Apple andere appwinkels moet toestaan op iOS in de Europese Unie, wil de grote appmaker Epic Games ook zijn eigen Games Store lanceren op de iPhone en iPad. Daarmee keert ook het populaire spel Fortnite na jaren afwezigheid weer terug op iPhones en iPads.

Fortnite werd vier jaar geleden door Apple uit de App Store verbannen nadat Epic Games de regels had overtreden. Het leidde tot een slepend juridisch gevecht tussen het gamebedrijf en de techreus. Donderdag werd bekend dat Apple externe appwinkels gaat toestaan in de Europese Unie, om zo te voldoen aan de nieuwe EU-regels, de Digital Markets Act (DMA).

Vervolgens kondigde Epic aan dat het zijn Epic Games Store onder het nieuwe appstore-beleid wil uitbrengen op iOS. Fortnite is de grootste titel in het aanbod. "Fortnite keert in 2024 terug naar iOS in Europa. Houd ons in de gaten voor meer informatie terwijl we de wettelijke tijdlijn bepalen", liet Epic weten.

Kritiek op kosten

Epic-topman Tim Sweeney uitte ook kritiek op de geplande aanpassingen van Apple, die hij een 'slinks nieuw voorbeeld van kwaadwillige naleving' noemt. Apple vraagt 0,50 euro per gebruiker per jaar voor apps die buiten zijn App Store worden geïnstalleerd. Apple ziet daarbij af van de kosten voor de eerste miljoen installaties, maar voor zo’n grote partij als Epic Games zal de vergoeding oplopen tot een enorm bedrag. Sweeney noemt dit de 'rommelkosten' van Apple.

Ook vreest hij dat de iPhone-maker via het notariële proces mogelijkheden heeft om alternatieve appstores voor iOS af te wijzen. Maar de kans dat Apple alsnog Epic Games blokkeert, lijkt klein, want de iPhone-fabrikant riskeert daarmee een enorme boete van de EU. Volgens Sweeney is Epic 'vastberaden' om op iOS de concurrentie aan te gaan met de Apple App Store, maar het gamebedrijf zet ook zijn juridische strijd tegen Apple voort.

Fortnite is momenteel via Xbox Cloud Gaming, de gamedienst van Microsoft, al wel streamend te spelen op de iPhone en iPad.

Lees meer nieuws over Apple en mis niks met onze nieuwsbrief