© Viaplay

Zeg maar dag tegen je gedeelde Viaplay-account

Zeg maar dag tegen je gedeelde Viaplay-account

26 januari - 15:22 Laatste update: 2 februari - 10:07

F1-streamingdienst Viaplay past zijn voorwaarden aan, waardoor het delen van accounts tijdens live-wedstrijden verboden wordt. Het bedrijf achter de app gaat ook streng handhaven.

Vanaf volgende maand mag met één account op twee plekken tegelijk worden gekeken naar live-sport bij Viaplay, maar deze twee moeten zich wel in hetzelfde huishouden bevinden. Dat ontdekte GPBlog in de voorwaarden van de streamingdienst. Tijdens een F1-wedstrijd je inlog geven aan een vriend die een paar straten verderop kijkt is dus verboden.

Dat beleid is in lijn met hoe meer streamingdiensten het doen, maar Viaplay zegt te gaan kijken naar het IP-adres dat je gebruikt. Een tweede stream kan alleen worden opgestart als de eerste op hetzelfde IP van jouw huishouden zit.

Accountdelen vaker aan banden

Bij streamingdiensten werd accountdelen lange tijd gedoogd, totdat Netflix afgelopen jaar besloot in te grijpen. Het leidde tot een groei in het aantal gebruikers van de streamingdienst. Wellicht hoopt Viaplay op datzelfde effect: abonnementen werden recent massaal opgezegd omdat het F1-seizoen voorbij is.

“Om een ​​eerlijke en veilige ervaring voor alle gebruikers te garanderen, veranderen we de manier waarop live sportevenementen tegelijkertijd vanaf verschillende IP-adressen kunnen worden gestreamd", schrijft de streamingdienst op zijn site. In de praktijk zal de wijziging vooral accountdelers de wind uit de zeilen nemen.

De harde limiet op livestreams verklaart wellicht ook waarom Viaplay onlangs zijn tv-zender stopzette. De enige manier om live te kijken is via de app, waarvan het gebruik verder is ingeperkt.