© Ryuki Kinjo et al.

Deze robot wordt aangedreven door spierweefsel

Deze robot wordt aangedreven door spierweefsel

28 januari - 13:00

Onderzoekers uit Japan hebben een tweebenige robot ontwikkeld die wordt aangedreven door spierweefsel. Hoewel die nog primitief is, moet de technologie er uiteindelijk voor zorgen dat robots fijnere bewegingen kunnen uitvoeren, net zoals een mens.

De robot, die in het water voortbeweegt, bestaat uit een skelet van siliconenrubber. Dat maakt het mogelijk om bewegingen uit te voeren die bij een metalen robot niet mogelijk zijn. Om beweging mogelijk te maken, werd in het laboratorium gekweekt spierweefsel gebruikt om het skelet te verbinden met de voeten van de robot. De voeten zelf bestaan uit verzwaard plastic. Aan de bovenkant bevindt zich ten slotte een schuimrubberen boei, die de robot recht houdt in het water.

Om een stap te nemen, wordt het spierweefsel in een van benen geactiveerd door middel van een elektrische schok. Wanneer de elektriciteit wegvalt, valt de voet naar voren, waarna hetzelfde wordt gedaan met het andere been. Snel is de robot nog niet: de topsnelheid bedraagt momenteel zo’n 30 centimeter per uur.

In de toekomst sneller

Wat het onderzoek, gepubliceerd in vakblad Cell Press, vooral moet aantonen, is dat het mogelijk is om robots te ontwikkelen die fijnere bewegingen kunnen maken dan mechanische robots. Vooral om scherpe bochten te maken, kan de technologie handig zijn. Dat is bij traditionele robots vandaag de dag nog een uitdaging.

De wetenschappers willen nu verder gaan, door ook een exemplaar te bouwen dat buiten het water kan functioneren. De schuimrubberen boei zou bij dat model vervangen worden door een ballon met helium die de robot overeind moet houden. Ook zullen toekomstige modellen grotere spieren en stevige gewrichten krijgen, wat ze sneller moet maken. Voordat dat mogelijk is, moet echter een voedingsstoffentoevoersysteem bedacht worden om de levende weefsels te onderhouden.

Meer nieuws over robots, en abonneer je gratis op de Bright Nieuwsbrief.