©Lumiere

Google laat je straks korte AI-video’s zelf maken met Lumiere

Google laat je straks korte AI-video’s zelf maken met Lumiere

28 januari - 18:01 Laatste update: 18:08

Het meisje met de parel dat ineens naar je lacht? Google introduceert de nieuwe AI-tool Lumiere. Hiermee kunnen korte AI-video’s worden gemaakt. Bijvoorbeeld getekend, maar ook fotorealistisch. Het is nog een demo en je kunt er nog niet zelf mee aan de slag, maar de demo ziet er veelbelovend uit.


Je kunt met Microsoft Image Creator en Dall-E op basis van een prompt (een tekst, zoals ‘Een fotorealistische, grijze cavia op een fiets’) een afbeelding laten genereren door AI. Je krijgt dan vaak meerdere grappige, uniek op basis van jouw prompt gemaakte afbeeldingen die in een paar seconden of minuten tijd voor je klaarstaan. Google wil zoiets ook doen, maar dan met video.

Fotorealistische video's

In een demo laat het Lumiere zien, een AI-tool waarmee heel korte filmpjes van 5 seconden kunnen worden gemaakt. Het zijn video’s waarin realistisch wordt bewogen. Google gebruikt hiervoor een nieuw model genaamd Space-Time-U-Net, dat kan berekenen waar iets in een video is en hoe het beweegt. Hierdoor wordt de video in één keer gemaakt in plaats van dat er allemaal kleine beeldjes achter elkaar worden gezet. Het eindresultaat is wel in beeldjes (frames) meetbaar, namelijk 80 frames. Stable Video Diffusion, een andere AI-tool, maakt er 25.

De video’s kunnen fotorealistisch worden, maar je ziet er vaak wel aan af dat het een wat AI-achtig tintje heeft. Dat is vooral te zien aan de textuur van een huid of als er heel veel wordt bewogen. Het heeft dus toch nog wel een AI-randje dat laat zien dat het nep is, maar er zijn zeker voorbeelden die levensecht lijken. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn voor videomakers die nog een beeld voor tussen twee shots in nodig heeft, of voor mensen die bijvoorbeeld animaties in hun werkpresentatie willen hebben: het biedt namelijk ook opties om geanimeerde en gestileerde beelden te maken. Het biedt zelfs de mogelijkheid om video’s te bewerken met AI, dus bijvoorbeeld een andere achtergrond gebruiken.

Google Lumiere

Op de website van Lumiere zijn heel veel voorbeelden te zien van de AI, want we kunnen er zelf niet mee aan de slag. Of dat in de nabije toekomst wel zal volgen en of er dan bijvoorbeeld een betaald abonnement komt, is nog onbekend. Wel stelt Google dat het zich bewust is van de risico’s voor het creëren van nepvideo’s of schadelijke content. Het wil dan ook tools maken om dit soort ‘verkeerd gebruik’ van Lumiere snel te kunnen opsporen.

Lees meer over AI en abonneer je op de Bright Nieuwsbrief.