©TheMalibuArtist

Drone filmt eerste beelden ooit van pasgeboren witte haai: 'De heilige graal'

Drone filmt eerste beelden ooit van pasgeboren witte haai: 'De heilige graal'

30 januari - 00:33 Laatste update: 00:41

Pasgeboren witte haaien waren nog nooit in het wild gespot, totdat een drone voor de kust van Californië deze unieke beelden van een 'schattige' baby-haai maakte. De dronebeelden gaan de hele wereld over, maar ze hebben ook een grote waarde voor de wetenschap.

De witte haai is verantwoordelijk voor ruim de helft van alle fatale aanvallen van haaien op mensen. Maar over deze grootste roofvis ter wereld is nog lang niet alles bekend. Zo is er nog veel onduidelijk over de voortplanting. Daarom zijn deze nieuwe beelden van een pasgeboren witte haai ook zo bijzonder.

Bioloog Phillip Sternes van de Universiteit van Californië en wildlife-filmer Carlos Gauna legden met een drone een haaienpup vast, die helemaal wit was. Normaal hebben ze een grijze bovenkant en een witte onderkant. Na inzoomen en vertraagd afspelen bleek dat de witte laag om de baby-haai heen langzaam losliet tijdens het zwemmen. 

Embryonale laag

"Ik ben er zeker van dat we een pasgeboren witte haai hebben gefilmd, die zijn embryonale laag aan het kwijtraken was", verklaart Sternes. Het gaat volgens hem om de 'baarmoedermelk' die de pup na de geboorte afstoot. 

"Dit is de heilige graal in ons vakgebied. Niemand heeft ooit een pasgeboren witte haai in het wild gezien", aldus wildlife-filmer Carlos Gauna, bekend van het YouTube-kanaal The Malibu Artist. In de dagen ervoor filmde hij in het gebied al enkele zeer grote haaien die er drachtig uitzagen. Alles wijst erop dat het echt gaat om een pasgeboren witte haai, mogelijk slechts enkele uren na de geboorte.

Bekijk de hele video:

​​

Gebied beter beschermen

Tot nu toe was er ook geen hard bewijs voor de exacte geboorteplaats van de witte haaien. Deze beelden zijn slechts 300 meter voor de kust van Santa Barbara in Californië gefilmd. Biologen dachten dat witte haaien in diepere wateren werden geboren.

Maar nu dat dichterbij de kust lijkt te zijn, zouden deze wateren mogelijk meer bescherming moeten krijgen. De witte haai staat op de internationale lijst van bedreigde diersoorten. Sternes heeft over zijn observaties een paper gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Biology of Fishes.

Lees meer nieuws over wetenschap en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.