©Unsplash

Doorbraak in CRISPR-tech helpt immuunsysteem om kankercellen aan te vallen

Doorbraak in CRISPR-tech helpt immuunsysteem om kankercellen aan te vallen

30 januari - 14:23

Onderzoekers hebben met succes de CRISPR-technologie ingezet om het afweersysteem van kankerpatiënten te helpen beter tegen slechte cellen te strijden.

Kankercellen kunnen zich goed verstoppen van het menselijk afweersysteem, door specifieke moleculen waarop gezocht wordt te verminderen. In een nieuwe doorbraak van onderzoekers in Japan en de Verenigde Staten, wordt CRISPR-technologie ingezet om die moleculen in kankercellen weer te verhogen waardoor het immuunsysteem zijn werk kan doen.

"Onze ontdekking heeft de potentie om kankerbehandelingen te transformeren", stelt professor Koichi Kobayashi van de Hokkaido University en Texas A&M Health Center. "Onze technologie stelt ons in staat om specifieke genen aan te spreken en het immuunsysteem tegen kankercellen te activeren. Dat biedt hoop aan hen die resistent zijn tegen de huidige immunotherapie."

Geen ernstige bijwerkingen

De nieuwe technologie zorgt volgens de onderzoekers niet voor ernstige bijwerkingen, maar maakt het immuunsysteem enkel effectiever in het spotten van kankercellen. De onderzoekers hebben testen uitgevoerd op dieren, met als resultaat krimpende tumoren en meer cellen die tegen kanker vechten.

Bij deze tests bleek dat andere tumoren in het lichaam ook waren gekrompen. Dat kan er op wijzen dat deze behandeling tevens nuttig is voor uitgezaaide vormen van kanker.

Hoe CRISPR werkt

CRISPR is de afkorting van een defensiemechanisme dat bacteriën gebruiken om tegen virussen te strijden. Ze knippen dan delen van hun dna af, om die elders weer te plakken. Dat idee wordt nu door wetenschappers gebruikt om dna aan te passen. Bijvoorbeeld om foutjes te repareren, of te helpen om weerstand te bieden tegen virussen en ziektes.

Deze vorm van genbewerking wordt al jaren in voedsel gebruikt, bijvoorbeeld om yoghurt meer resistent te maken tegen virussen. Ook werd eind 2023 CRISPR-therapie tegen sikkelcelziekte goedgekeurd in de Verenigde Staten.

Lees meer over wetenschappelijk onderzoek, of blijf op de hoogte door je in te schrijven op de Bright Nieuwsbrief.