© Oxford PV

Deze nieuwe zonnepanelen zijn de efficiëntste ter wereld

Deze nieuwe zonnepanelen zijn de efficiëntste ter wereld

31 januari - 20:36

Wetenschappers bij Oxford PV, een spin-off van de Engelse universiteit, hebben het meest efficiënte zonnepaneel op aarde ontwikkeld. Het kon een vermogen van 421 opwekken op een oppervlakte van 1,68 vierkante meter.

Omgerekend is dat een efficiëntie van 25 procent. Dat is de hoeveelheid zonne-energie die in stroom kan worden omgezet nadat die een zonnepaneel raakt. De zonnepanelen die momenteel verkrijgbaar zijn schommelen tussen een efficiëntie van 15 en 22 procent. 

De wetenschappers konden een hoge efficiëntie behalen door perovskiet te gebruiken, een materiaal dat overal op aarde te vinden is en daardoor ook goedkoop is. Perovskiet is in staat zonne-energie efficiënter om te zetten naar andere vormen van energie dan silicium, dat in de meeste zonnepanelen wordt gebruikt.

Ruimte voor verbetering

Er is volgens de wetenschappers nog ruimte voor verbetering. In een persbericht zeggen ze dat zonnecellen op basis van perovskiet in theorie een efficiëntie tot 43 procent kunnen halen. Het theoretische maximum voor siliciumcellen is minder dan 30 procent. In het persbericht beweren de onderzoekers dat ze een 'duidelijk stappenplan' hebben om cellen met een efficiëntie van 30 procent te ontwikkelen. 

Nadelen

Zoals altijd wanneer er nieuws is over veelbelovende energietechnologie, moet je dit met een korrel zout nemen. Een bekend probleem met zonnecellen op basis van perovskiet is dat ze relatief snel hun efficiëntie verliezen. Ook bevatten ze vaak behoorlijk wat lood, wat ze moeilijk te recyclen maakt.

Hoewel wetenschappers druk in de weer zijn om oplossingen te zoeken, is het nog even afwachten voordat je zonnepanelen met een efficiëntie van 30 procent op je dak hebt.

Lees meer over energie, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.