©Unsplash

Startup ontwikkelt manier om insuline veel goedkoper te maken

Startup ontwikkelt manier om insuline veel goedkoper te maken

4 februari - 13:00

Insuline kan goedkoper worden gemaakt. Dat stelt rBIO, een startup in Houston die een soort kopie heeft weten te maken. Het gebruikt aangepaste bacteriën om op die manier lichaamseigen isuline te imiteren.

Insuline is een essentieel middel voor mensen met diabetes. Het hormoon zorgt dat het lichaam glucose kan opnemen. Het lichaam maakt zelf insuline aan in de alvleesklier, maar bij mensen met diabetes is dat niet voldoende, waardoor er teveel suikers in het bloed terechtkomen. Tot nu toe spuiten mensen synthetische insuline in, die wordt gemaakt met darmbacteriën. Essentieel, want voor 1921, toen insuline nog niet ontdekt was, werd iemand met diabetes aanzienlijk minder oud. In 1922 werd insuline van vee gebruikt voor mensen, maar daardoor ontstonden vaak allergische reacties waardoor er in 1978 een nieuwe oplossing werd gezocht en gevonden: synthetische insuline.

Insuline steeds duurder

Maar insuline wordt steeds duurder. Het is bijna drie keer duurder geworden in slechts vijf jaar tijd. Waar men in 2018 nog 35,57 euro betaalde voor insuline, was dat in 2022 93,06 euro. In Nederland leven 1,1 miljoen mensen met diabetes, waarvan 90 procent met type 2, wat rBIO heeft bedacht kan dus enorm helpen. In de Verenigde Staten, waar de startup rBIO gevestigd is, leven maar liefst 8 miljoen mensen met diabetes.

rBIO is het gelukt om in een lab biologisch gelijke insuline te maken die functioneel vergelijkbaar is met insuline van een bekend merk. Het zorgt dat bacteriën tweemaal zoveel insuline kunnen maken dan tot nu toe het geval was. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een bacterie vergelijkbaar met de darmbacterie E. coli en de kennis van professor Sergej Djuranovic, beroemd om zijn baanbrekende ontdekkingen rond aminozuren. Door bepaalde aminozuren kan de proteïneproductie flink worden opgedreven en insuline is ook een proteïne. Als iets makkelijker te maken is, dan kan de prijs in principe 30 procent naar beneden, stelt rBIO.

R-biolin

Er begint later dit jaar een klinische studie om zeker te stellen dat de goedkoper gemaakte insuline van rBIO, genaam R-biolin, net zo effectief is als het huidige product (Novolin) dat wordt gebruikt. 

Meer nieuws over wetenschap en abonneer je op de nieuwsbrief van Bright