©lentinidante

Bestuurders betrapt met Apple Vision Pro op hun hoofd: verkeersminister is woest

Bestuurders betrapt met Apple Vision Pro op hun hoofd: verkeersminister is woest

5 februari - 20:39 Laatste update: 22:31

Ondanks waarschuwingen van Apple om de nieuwe headset Vision Pro niet te dragen tijdens het rijden, houdt dat sommige bestuurders niet tegen. Voor sommigen bleek het eerder als een 'uitnodiging' te werken. In meerdere viral video's zijn automobilisten te zien met een Vision Pro op achter het stuur. De Amerikaanse verkeersminister heeft een waarschuwing afgegeven.

Als je 3500 dollar hebt betaald voor je Apple Vision Pro is het natuurlijk zonde om dat ding thuis stof te laten verzamelen. Dat zal althans de gedachte geweest kunnen zijn van meerdere automobilisten, die besloten om hun peperdure bril op te zetten achter het stuur. Ondanks dat het levensgevaarlijk en strafbaar is. Telefoongebruik achter het stuur valt hiermee vergeleken in het niet.

'Doe het niet'

Tech-podcast The Vergecast zei eerder al uit te kijken naar de eerste bestuurders met een Apple Vision Pro op achter het stuur, specifiek in het geval van de Tesla Cybertruck. Ondanks dat dit meteen weer werd ontmoedigd, klonk het voor sommige gebruikers wellicht als een uitdaging.

Apple zelf geeft expliciet aan dat dergelijke activiteiten niet zijn toegelaten: "Gebruik Apple Vision Pro nooit tijdens het bedienen van een voertuig in beweging, fiets, zwaar materieel, of in andere situaties waarbij aandacht voor veiligheid vereist is. Het gebruik van het apparaat bij weinig licht kan het risico op botsingen met objecten in uw omgeving vergroten", staat er in de handleiding van de Apple Vision Pro.

Meerdere filmpjes

Inmiddels circuleren er op sociale media meerdere filmpjes online van mensen die de Apple Vision Pro droegen tijdens het rijden. Zo plaatste de 21-jarige Dante Lentini zelfs een filmpje online waarin te zien is hoe hij zijn Tesla Model Y bestuurde terwijl hij met zijn headset op zat, waarna hij vermoedelijk werd aangehouden door de politie.

Het bleek niet de enige video die online rondgaat (en zeker niet de laatste). Andere bestuurders werden al betrapt in een Tesla Model S, Audi, Mercedes, en nog iemand in een Subaru (die laatste droeg misschien gewoon een skibril). En, niet te vergeten, werd de oproep van The Verge beantwoord door iemand in een Tesla Cybertruck.

De Amerikaanse minister van verkeer Pete Buttigieg heeft maandag op de viral video's gereageerd met een waarschuwing aan automobilisten: "ALLE geavanceerde rijhulpsystemen die vandaag de dag beschikbaar zijn, vereisen dat de menselijke bestuurder te allen tijde de controle heeft en volledig betrokken is bij de rijtaak."

Werkt het wel in een auto?

Toch blijft het onduidelijk of alle filmpjes echt zijn. Zo blijkt namelijk dat je de Vision Pro niet kan gebruiken wanneer je in beweging bent. Althans, als we YouTuber Casey Neistat mogen geloven, die dit eigenhandig ondervond toen hij de metro pakte in New York. Zijn headset gaf toen aan dat 'tracking was mislukt' omdat hij in beweging was. Je zou verwachten dat de headset ook te gebruiken is als passagier, maar dan moet het apparaat wel het onderscheid kunnen maken met een bestuurder.

Het blijft natuurlijk zeer onverantwoord om tijdens het rijden een apparaat op je neus te zetten ter grootte van een grote skibril. Zolang we nog geen volledig zelfrijdende auto's hebben, kunnen we vooralsnog dus slechts dromen van dergelijk tijdverdrijf. Nee, niet echt dromen, blijf vooral wakker tijdens het rijden. Je snapt wat we bedoelen.

Lees meer over de Apple Vision Pro en mis niks met onze nieuwsbrief.