©CAKE

Géén taart: fabrikant elektrische brommers CAKE is failliet

Géén taart: fabrikant elektrische brommers CAKE is failliet

7 februari - 01:20 Laatste update: 01:29

CAKE, de Zweedse fabrikant van elektrische motorfietsen en brommers, heeft zijn faillissement aangevraagd. Het bedrijf sprak vergeefs met onder meer Harley-Davidson en automerken in een poging investeerders te vinden. Dat is niet gelukt, maar CAKE houdt nog hoop op een doorstart.

Sinds CAKE afgelopen week failliet ging, staat de telefoon roodgloeiend bij het Zweedse bedrijf, dat bekendstaat om zijn elektrische motor- en bromfietsen met eigenwijze ontwerpen. "Ik heb 40 meetings in drie dagen gehad", zegt CAKE-oprichter en CEO Stefan Ytterborn tegen TechCrunch. Vooral fabrikanten van motorfietsen en e-bikes tonen volgens Ytterborn interesse in een mogelijke doorstart. Ytterborn blijft hopen dat er een partij is die CAKE nieuw leven wil inblazen.

Gesprekken met Harley

De startup werd opgericht in 2016 en kreeg in totaal ruim 70 miljoen euro aan investeringen. Vorig jaar deed CAKE vergeefse pogingen om meer geld op te halen. Zo voerde het onderhandelingen met onder andere Harley-Davidson. De Amerikaanse motorfabrikant was volgens Ytterborn 'super ontvankelijk' voor het verhaal van de Zweden, maar tot iets concreets leidde het niet.

Ook zocht CAKE naar een langdurige samenwerking met een autofabrikant. De startup bracht al eens een limited-edition elektrische brommer uit in samenwerking met Polestar. Die 'CAKE Makka Polestar Edition' hebben we vorig jaar bij Bright getest. Een paar jaar eerder reviewden we de CAKE Ösa Flex, die ook andere apparaten van stroom kon voorzien.  

Micromobility

Er is een curator aangesteld, die ook gaat kijken naar een mogelijke doorstart. Volgens Ytterborn is het belangrijk om 'een partner te vinden die bereid is te investeren in het bedrijf en het management, zodat we kunnen herstructureren'.

De topman realiseert zich dat het een zware opgave wordt. Meer fabrikanten van lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische fietsen en e-scooters, kampen de laatste tijd met financiële problemen. De afgelopen maanden gingen al meerdere e-bike-merken failliet. Voor micromobility-startups is het momenteel veel lastiger om investeerders te vinden. 

Lees meer nieuws over elektrisch rijden en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.