© RWE

Een gigantische batterij in Eemshaven: genoeg stroom voor 800 auto’s

Een gigantische batterij in Eemshaven: genoeg stroom voor 800 auto’s

7 februari - 16:37

 Energiebedrijf RWE is een nieuw project in de Eemshaven gestart, waar een gigantisch batterijpark wordt gebouwd.

Er worden 110 lithium-batterijrekken geïnstalleerd bij een energiecentrale van het bedrijf, op een oppervlak van ongeveer 3.000 vierkante meter. Daarin kan 35 megawatt worden bewaard, met een opslagcapaciteit van 41 megawattuur. Ter illustratie: met die 35 megawatt kunnen ongeveer 800 elektrische auto’s worden opgeladen.

Het project moet al op korte termijn van de grond komen: het wordt al in 2025 in gebruik genomen, waarbij de batterijen worden ingezet om stroom te verhandelen op de energiemarkt. Ook wordt de installatie gekoppeld aan elektriciteitscentrales van RWE verspreid door Nederland.

Overigens is het niet meteen het meest groene project: de centrale waar de batterij naast staat wordt gebruikt om energie te winnen uit gas en biomassa.

1 gigawatt in aanbouw

Het is voor RWE wereldwijd slechts één van meerdere batterijprojecten. De energiemaatschappij zegt in Europa, Australië en de Verenigde Staten aan dergelijke installaties te hebben, die samen ongeveer 700 megawatt kunnen opslaan. Nieuwe projecten zouden samen meer dan 1 gigawatt capaciteit hebben.

RWE’s aankondiging komt kort nadat TenneT plannen voor het grootste batterijpark in Nederland presenteerde. Een capaciteit van 250 megawatt moet daarbij stroom voor 400.000 huishoudens kunnen bewaren. Ook dat project zal in 2025 zijn eerste fase bereiken.

Lees meer over energie en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.