© Unsplash

Hé Siri, bewerk deze foto voor me: Apple toont een nieuwe AI-functie

Hé Siri, bewerk deze foto voor me: Apple toont een nieuwe AI-functie

8 februari - 11:16 Laatste update: 9 februari - 01:52

Apple heeft een nieuwe AI-functie getoond, die kan worden gebruikt om razendsnel afbeeldingen te bewerken. Vraag aan je apparaat om een object in een foto weg te halen en het gebeurt meteen.

Apple beschrijft dit systeem uitgebreid in een onderzoeksdocument. Met behulp van machine learning wordt aan de computer geleerd om afbeeldingen te identificeren en vervolgens aanpassingen te maken op basis van opdrachten.

Vraag je de AI bijvoorbeeld om een vrouw uit de foto te verwijderen, dan krijg je een afbeelding waarin dit is gedaan. Je kunt de AI een pizza gezonder laten maken door er afbeeldingen van groente op te photoshoppen.

Concurreren met Google Pixel

Apple is niet de eerste die met AI-beeldbewerking speelt: met de Google Pixel-smartphones kun je ook complexe bewerkingen zonder veel gedoe doen, door bijvoorbeeld op een knop te drukken om ongewenste objecten weg te halen.

Groot verschil bij de Apple-AI is dat deze met commando's werkt. Je drukt niet op een knop, maar typt een opdracht in voor de computer. Dat kan ideaal zijn voor stemassistenten: je zou Siri bijvoorbeeld kunnen vragen om een snelle bewerking voor je uit te voeren bij een foto.

Code vrijgegeven

Apple heeft de code voor de AI al beschikbaar gesteld op de website Github, waar ook een korte demo te bekijken is. Het bedrijf heeft vooralsnog geen plannen aangekondigd om de AI ook in eigen software te implementeren - wie weet dat we meer horen in juni, tijdens Apples jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC.

Lees meer over Apple en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.