©Sparta

Fabrikant van fietsen Batavus en Sparta wekt woede: 'Dit is onmenselijk'

Fabrikant van fietsen Batavus en Sparta wekt woede: 'Dit is onmenselijk'

8 februari - 19:04 Laatste update: 9 februari - 02:35

Het grote fietsbedrijf Accell, dat de fietsen van onder meer Batavus, Sparta en Koga produceert, gaat veel vaste medewerkers ontslaan, maar blijkt tegelijk extra uitzendkrachten in te schakelen. Het personeel reageerde woest op deze praktijken en dreigt het werk tijdelijk neer te leggen.

Terwijl de vaste medewerkers van Accell in onzekerheid zitten omdat bijna de helft van de vaste arbeidsplaatsen bij de fietsproducent uit Heerenveen moeten verdwijnen, maakte het management deze week doodleuk bekend meer uitzendkrachten in te huren. Die zouden nodig zijn omdat de productie vanaf maart wordt verhoogd bij twee productielijnen. De mededeling schoot veel medewerkers in het verkeerde keelgat, meldt de Leeuwarder Courant. 

Accell-werknemers klagen dat de grote reorganisatie doorgaat terwijl er meer uitzendkrachten bijkomen. Sommige werknemers hielden uit protest een 'sit-in' in de kantine. "Ze wilden niet meer aan het werk, ze zijn woedend", zegt een Accell-medewerker in de krant. Een woordvoerder van het bedrijf probeert de boel te sussen en zegt 'de emotie te begrijpen'. De ontslagen zouden volgens haar 'volledig los staan' van de tijdelijke productieverhoging.

"Ik vind dit best wel onmenselijk van de Accell-directie. Eigenlijk vraag je aan je medewerkers of ze willen helpen dat je ze snel kunt ontslaan", reageert FNV-bestuurder Erik Kotters in de krant. De ophef ontstaat terwijl de leiding van Accell in gesprek is met de vakbonden over een sociaal plan. Vrijdag gaat dat overleg weer verder.

Valse beloftes

Accell wil tot 150 van de 320 vaste werknemers ontslaan, omdat het een deel van de productie van fietsen en e-bikes verplaatst naar Turkije en Hongarije, waar de lonen lager zijn. Accell werd in 2022 overgenomen door de Amerikaanse durfinvesteerder KKR, dat er een handje van heeft om hard in te grijpen als een bedrijf te weinig winst maakt. 

Accell zegt de reorganisatie 'zo zorgvuldig mogelijk' te willen uitvoeren, maar in Friesland groeit de onvrede met de dag. Twee jaar geleden had de toenmalig topman Ton Anbeek over de overname door KKR nog gezegd dat de medewerkers niet hoefden te vrezen. "De productie blijft hier. Ik reken op zeven jaar rust." Dat bleek een enorme misser, maar Anbeek is inmiddels allang weer vertrokken.

"Niets duidt erop dat KKR van Accell een bedrijf wil maken dat weer in de regio geaard is, waar het goed en plezierig werken is, met een creatieve, open cultuur", concludeert de Leeuwarder Courant in een hoofdredactioneel commentaar. "Eenmaal losgeslagen van de ankers kan het alle kanten op. Qua beloftes heeft KKR bij Accell een beroerde staat van dienst."

Minder vraag naar e-bikes

De Friese fietsfabrikant, de grootste producent van e-bikes in Europa, zit in zwaar weer door de tegenvallende verkoop van zijn elektrische fietsen. De vraag naar e-bikes blijft sinds vorig jaar flink achter bij de verwachtingen. Meer e-bike-makers zijn daardoor de laatste tijd in de problemen gekomen. Zo gingen de Nederlandse e-bike-merken VanMoof en QWIC failliet, maar beide bedrijven maken een doorstart.

Lees meer nieuws over elektrische fietsen en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.