©Dyson

Supersonische nieuwe föhn van Dyson is kleiner en past zelf de hitte aan

Supersonische nieuwe föhn van Dyson is kleiner en past zelf de hitte aan

9 februari - 11:32 Laatste update: 18:48

Naast de stofzuigers is de opvallende föhn van Dyson misschien wel zijn bekendste product. De nieuwste versie richt zich op pro's, met een kleiner formaat en slimme, automatische opzetstukken. Maar eigenlijk wordt iedereen met haar hier stiekem hebberig van.

De haardrogers van Dyson zagen er sinds de eerste Supersonic uit 2016 vreemd uit, net zoals de ventilatoren en luchtreinigers van het merk. De lucht kwam bij die föhns door een cirkel naar buiten, alsof je met een soort vergrootglas langs je hoofd ging. Wat dat betreft oogt de nieuwe Supersonic r van Dyson een stuk traditioneler. De haardroger heeft de vorm van de letter r – vandaar de naam – en oogt vooral als een heel compacte föhn: bijna als een pvc-buis waar lucht uit komt.

Dyson heeft dan ook weer geprobeerd om zijn eigen werk te verbeteren. Deze föhn is 30 procent kleiner en 20 procent lichter dan de originele Supersonic – deze weegt slechts 325 gram. De open, cirkelvormige luchtuitlaat heeft plaats gemaakt voor een veel kleinere opening, die met een bocht van 90 graden aan het einde van het handvat zit. In die bocht zitten de hitte-elementen, wat volgens Dyson zorgt voor een meer optimale en precieze verdeling van de lucht.

Opzetstukken die praten

De nieuwe opzetstukken van de Supersonic r zijn voorzien van RFID-chips. Die geven automatisch aan de föhn door hoe heet en hoe hard 'ie moet staan. Je kunt dan natuurlijk ook je eigen favoriete instellingen opslaan, zodat je bij elk opzetstuk altijd meteen krijgt wat je verwacht. De instellingen zitten in een app: bewust, zodat je als gebruiker niet per ongeluk wat aanpast als je aan het föhnen bent.

De verbeteringen zijn gericht op professioneel gebruik van de föhn, door kappers en haarstylisten. Die profiteren van het lichtere gewicht en het automatisch wisselen tussen instellingen. "Als je 'm thuis gebruikt, doe je misschien een föhnsessie van een half uur. Misschien gebruik je 'm elke dag, misschien gebruik je 'm elke twee tot drie dagen. In de salon kan iemand hem makkelijk vijf tot zes keer gebruiken", aldus Steve Williamson van Dyson.

Eerst de pro's, dan de rest

Dat deze föhn echt op professionals is gericht, blijkt ook uit het luchtfilter. Dat is verbeterd en de haardroger werkt niet zonder – om te voorkomen dat er bijvoorbeeld haarspray in het apparaat wordt gezogen. Ook zijn knoppen zo geplaatst dat ze logisch zitten voor iemand die het haar van een ander droogt, en minder logisch voor zichzelf föhn.

De Dyson Sypersonic r is dan ook alleen voor professionele stylisten verkrijgbaar, die zich bij Dyson moeten inschrijven. In de VS kost de föhn 569,99 dollar, terwijl de reguliere Supersonic vanaf 400 euro te krijgen is. Maar niet getreurd: Dyson is ook niet gek, en net als menig ander techbedrijf is deze pro-versie de opmaat naar een apparaat voor consumenten. Dyson laat al doorschemeren dat het werkt aan een versie van Supersonic r voor in huis.

Meer Dyson en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.