© Unsplash

Instagram en Threads gaan geen politieke content meer aanraden

Instagram en Threads gaan geen politieke content meer aanraden

10 februari om 16:00

Instagram en Threads gaan geen politiek getinte content meer aanraden van accounts die je niet volgt. Dat liet moederbedrijf Meta weten in een blogpost.

De update is enkel van toepassing op plaatsen waar content wordt aangeraden, zoals Reels en Explore. Politieke content van gevolgde accounts wordt wel gewoon nog getoond. De update wordt de komende weken uitgerold op Threads en Instagram. Later zal ook Facebook volgen. Wanneer dat zal gebeuren, zegt Meta nog niet.

Het gaat om content ‘waarin waarschijnlijk overheden, verkiezingen of sociale onderwerpen worden genoemd die van invloed zijn op een groep mensen en/of de samenleving als geheel’, zegt het bedrijf. Indien je dergelijke content wel nog aangeraden wil krijgen, kan je de optie uitzetten in je instellingen. 

"Ons doel is om de mogelijkheid te behouden voor mensen om te kiezen voor interactie met politieke inhoud, met respect voor ieders voorkeur", zegt Instagram-topman Adam Mosseri op Threads.

Impact op contentmakers

Makers van politieke content zullen door de maatregel wellicht een kleiner bereik krijgen. Accounts die in het recente verleden politieke content hebben geplaatst, zullen immers niet aangeraden worden, ook niet voor content die niet politiek getint is. 

Professionele accounts kunnen in hun Accountstatus nakijken of ze getroffen worden door de nieuwe maatregel. Om weer aangeraden te worden, zullen ze politieke posts moeten bewerken of verwijderen. Als ze het niet eens zijn met een beslissing, kunnen ze die ook aanvechten. 

Meer nieuws over sociale media, en schrijf je in voor de nieuwsbrief van Bright