Deze zonnepanelen zijn dunner dan papier

©Unsplash

Deze zonnepanelen zijn dunner dan papier
13 februari om 15:52
Laatste update: 13 februari om 16:57

Onderzoekers hebben zonnecellen ontwikkeld die dunner zijn dan papier en daardoor ideaal zijn voor gebogen oppervlaktes of in de ruimte.

De siliconen cellen die worden gebruikt voor deze zonnepanelen zijn maar 50 micrometer dik. Dat is iets dunner dan een A4-papier. In tegenstelling tot papier kunnen deze zonnepanelen niet gevouwen worden, maar wel op gebogen oppervlaktes worden geplaatst.

Een ander voordeel is dat de panelen opgerold kunnen worden, waardoor ze makkelijker te vervoeren zijn. Dat is ideaal voor toepassingen in de ruimte, met beperkte plek in de raketten. Daarnaast is er minder materiaal nodig om deze zonnepanelen te maken, zijn ze lichter en kost het minder om ze te plaatsen.

Goed rendement

Een nadeel van dit soort dunne zonnepanelen is dat het rendement meestal achteruit gaat. Toch gaat dat ook steeds beter. De wetenschappers hebben verschillende siliconen cellen ontwikkeld tussen de 55 en 130 micrometer dik, die een vergelijkbaar rendement als normale zonnepanelen hebben.

De zonnepanelen zijn ontwikkeld door onderzoekers van de Jiangsu University of Science and Technology in China. Daar wordt nu gewerkt aan siliconen cellen die in een folie verwerkt kunnen worden.

Lees meer over zonnepanelen of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.