© Unsplash

Miljoenen slimme meters moeten vervangen worden: dit is waarom

Miljoenen slimme meters moeten vervangen worden: dit is waarom

13 februari - 19:57 Laatste update: 14 februari - 12:50

De komende vijf jaar moeten in Nederland zo'n 2,5 miljoen slimme energiemeters worden vervangen. Dat zal tientallen miljoenen euro's kosten. De vervanging is nodig omdat het mobiele netwerk waarmee de meters communiceren in 2029 offline gaat.

Slimme meters zijn gemaakt om tientallen jaren mee te gaan. Maar om data door te geven, maken veel van de huidige apparaten nog gebruik van het GPRS-netwerk, een verouderde standaard voor mobiel internet via het gsm-netwerk van KPN of Vodafone. Vanaf 2029 verdwijnt dat netwerk, waardoor 2,5 miljoen slimme meters in Nederland onbruikbaar zullen worden.

De enige oplossing is om al die meters te vervangen, voordat het netwerk offline gaat. Dat zal tientallen miljoenen euro’s kosten. Alleen in 2020 en 2021 bedroegen de afschrijvingskosten voor slimme meters bij Netbeheerder Alliander al zo’n 11 miljoen euro. Zien of je meter vervangen moet worden? Op veel van de binnenkort achterhaalde meters staat ergens op de behuizing 'GPRS' gedrukt: die moet er dus uit.

Consument betaalt

Maar wie zal opdraaien voor die kosten? "Wij als consument betalen daarvoor. Op je energierekening staat een post 'meterkosten' voor je slimme meter”, vertelt Ben Woldring, energie-expert bij Gaslicht.com, aan NU.nl.

Daarbovenop denkt Woldring dat in de nabije toekomst ook nog eens veel slimme gasmeters vervangen zullen moeten worden. Dat komt omdat nieuwe energiemeters via 4G communiceren. "Veel gasmeters versturen de meterstanden via de slimme elektriciteitsmeter. Maar de eerste generatie slimme gasmeters kan niet communiceren met de nieuwere generatie slimme elektriciteitsmeters", klinkt het.

Modulaire meters

Om te vermijden dat het probleem zich herhaalt wanneer ook 4G in de verdere toekomst wordt uitgefaseerd, wordt al gewerkt aan een modulaire meter. Dat vertelt Theo Scholte, woordvoerder van Netbeheer Nederland, aan NU.nl. "Je krijgt dan een vaste meter die 25 tot 30 jaar meegaat. Op die meter kan de communicatiemodule vervangen worden als het gebruikte netwerk verdwijnt. Dan hoeft niet de hele meter meer vervangen te worden.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.