©Unsplash

Deze iPhone-app was illegaal maar Apple had een half jaar niks in de gaten

Deze iPhone-app was illegaal maar Apple had een half jaar niks in de gaten

13 februari - 20:42 Laatste update: 21:12

Apple heeft bijna zes maanden na het verschijnen van de app Kimi in zijn App Store ingegrepen en de app verwijderd. Kimi was stiekem een illegale streamingdienst, waarmee je gratis films en series kon kijken. De makers hadden een gewiekste manier om Apple om de tuin te leiden. 

Apple geeft altijd hoog op over de veiligheid van zijn App Store, maar regelmatig glippen er apps langs de controle die de regels van de iPhone-maker schenden. De app Kimi was in feite een illegale IPTV-app, waarmee je onder meer gratis films en series kon kijken. Oftewel: vergelijkbaar met de beruchte dienst Popcorn Time van jaren geleden. Kimi had iets slims bedacht om Apple te foppen: een vermomming als een app om je gezichtsvermogen te testen.

Met de app zou je volgens de makers door testjes en spelletjes te doen je 'observatievaardigheden kunnen verbeteren'. Maar kennelijk wisten de ruim 25.000 gebruikers wat er nog meer mee mogelijk was. De app werd eind september door Apple goedgekeurd en haalde zelfs de twaalfde plaats in de lijst met populairste gratis apps in de App Store in de VS, op dat moment hoger dan streamingdiensten als Netflix en Disney+.

Kimi bood toegang tot een catalogus met illegale films en tv-programma's, maar dat was de medewerkers van Apple ontgaan. Het bedrijf haalde de app pas offline nadat techsite The Verge er vandaag over had geschreven. 

Het gaat vaker mis

Apple blunderde onlangs ook al met het goedkeuren van een namaakversie van de populaire wachtwoordmanager LastPass in de App Store. Wie even niet goed oplette, gaf zijn wachtwoorden weg aan een malafide app-ontwikkelaar. De nepapp stond twee weken lang in de App Store, totdat LastPass zijn gebruikers ervoor waarschuwde.

Apple moet binnenkort in de EU externe appstores toestaan op de iPhone. Het bedrijf heeft zich daar jarenlang tegen verzet en claimde daarbij dat zijn eigen App Store veel veiliger zou zijn doordat apps beter gecontroleerd worden. In maart verschijnt de update naar iOS 17.4, waarmee Apple de ondersteuning van andere appwinkels toevoegt. 

Lees meer nieuws over Apple en mis niks met onze nieuwsbrief.