© StoreDot

Nieuwe mijlpaal: 4 minuten laden voor een actieradius van 160 kilometer

Nieuwe mijlpaal: 4 minuten laden voor een actieradius van 160 kilometer

14 februari - 18:47

Het Israëlische bedrijf StoreDot werkt aan batterijen voor elektrische auto's die supersnel opladen. Het doel is om binnenkort een versie te maken die na slechts vier minuten laden een actieradius van 160 kilometer kan opleveren.

StoreDot haalde in 2022 al het nieuws, toen het bedrijf aankondigde dat het een accu had ontwikkeld die met vijf minuten laden 160 kilometer aan rijbereik kon toevoegen. Het bedrijf heeft intussen vooruitgang geboekt. In een persbericht meldt Storedot dat het tijdens tests een nieuwe mijlpaal heeft gehaald, namelijk hetzelfde rijbereik van 160 km bijladen, maar dan in 4 minuten. 

Volgens het bedrijf is die mijlpaal veel eerder dan voorzien bereikt. Dat betekent dat de ambitieuze plannen van StoreDot - accu’s die klaar zijn voor massaproductie tegen 2026 - iets realistischer lijken. Batterijcellen die 5 minuten halen, zouden zelfs al dit jaar al productieklaar moeten zijn. StoreDot werkt alvast samen met automaker Polestar om die laatste batterijen te testen in elektrische auto's. 

Het doel op iets langere termijn is nog ambitieuzer. Tegen 2028 wil het bedrijf een accu produceren die op slechts drie minuten een bereik van 160 kilometer kan toevoegen. 

Hoe werken de accu's?

De accu’s van het bedrijf moeten niet alleen snel opladen, maar ook veel energie kunnen opslaan. StoreDot zegt dat de accu's die in 4 minuten laden een energiedensiteit van 340 wattuur per kilogram krijgen. Dat is meer dan de meeste modellen die momenteel op de markt zijn. De energiedensiteit bij commerciële lithium-ionaccu’s bedraagt zo’n 200 tot 300 wattuur per kilogram.

StoreDot produceert echter geen lithium-ionaccu's. In plaats daarvan gebruikt het bedrijf een technologie die op silicium gebaseerd is. Hoe dat exact werkt, zegt het bedrijf niet, maar volgens het bedrijf maakt de techniek het mogelijk om accu’s te ontwikkelen die nog veel krachtiger zijn dan zelfs het model dat in 2028 op de markt moet komen.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.