© Lancia

De nieuwe elektrische Lancia komt ook naar Nederland

De nieuwe elektrische Lancia komt ook naar Nederland

15 februari - 21:25

Lancia heeft zijn nieuwe elektrische auto Ypsilon onthuld. Het merk dat in 2017 vertrok van de Nederlandse markt, komt nu weer terug. De nieuwe Italiaanse auto, die naar een Griekse letter vernoemd is, deelt veel eigenschappen met de elektrische versies van de Peugeot 208 en de Opel Corsa. Toch zijn er ook veel verschillen.

Het eerste wat opvalt als je naar de elektrische auto van Lancia toeloopt, is de verlichting aan de voorkant. Er zijn niet alleen twee koplampen te vinden, maar ook drie LED-strepen. Daarmee hoopt Lancia het rooster dat normaal op de auto te vinden was enigszins na te bootsen.

Als je doorloopt naar de achterkant, is met grote letters aangegeven naar welk merk en model auto je precies kijkt. Maar ook aan de achterlichten heeft Lancia gedacht: deze zijn heel toepasselijk in de vorm van de letter Y (ypsilon).

Alsof je in een huiskamer zit

De Ypsilon wordt in eerste instantie uitgebracht als de 'Edizione Limitata Cassina'. Oftwel: een limited edition van de auto, waarbij de meubelfabrikant Cassina het interieur heeft ingericht. Daardoor kom je in een soort huiskamer terecht als je de auto instapt.

Er zijn niet alleen met blauw fluweel beklede stoelen, maar je krijgt zelfs een koffietafeltje. Deze limited edition van 1906 stuks verkoopt Lancia alleen in Italië voor 39.999 euro. Daarna volgen de andere varianten van de EV.

Met het infotainmentsysteem S.A.L.A. kan je licht, lucht en geluid in de auto aanpassen. Leuk feitje: S.A.L.A staat hier voor Sound Air Light Augmentation, maar betekent ook woonkamer in het Italiaans.

Actieradius

De Ypsilon krijgt een elektromotor van 156 pk en komt in de loop van het jaar ook naar Nederland. De accu heeft een capaciteit van 51 kWh, goed voor een actieradius van iets meer dan 400 kilometer.

De accu is met maximaal 100 kW weer op te laden. Het is niet verkeerd om in je 'rijdende woonkamer' te wachten terwijl de Ypsilon in 24 minuten van 0 tot 80 procent oplaadt.

Prijzen

De Nederlandse prijzen van de nieuwe Ypsilon zijn nog niet bekend. Aangezien de limited edition 40.000 euro kost, zou de vanafprijs van de Ypsilon daar enkele duizenden euro's onder zitten. Daarnaast komt Lancia later met een versie met 240 pk en vierwielaandrijving.

Lees meer over elektrische auto's en mis niets met onze nieuwsbrief.