© Epic Games

Populaire game Fortnite komt binnenkort terug op iPhone

Populaire game Fortnite komt binnenkort terug op iPhone

18 februari - 11:00

Het is een ruzie die inmiddels al jaren duurt, maar mede dankzij de nieuwe regels van de EU ziet game-maker Epic Games zijn kans schoon: Fortnite komt terug naar de iPhone. Het zal door die wetgeving alleen in de EU zijn dat mensen Fortnite op de ‘gewone’ manier weer kunnen spelen op hun Apple-telefoon. Epic heeft bovendien meer plannen.

De reden waarom Epic en Apple zo met elkaar overhoop lagen, was omdat Apple geen eigen betaalsystemen van appmakers toestond. Het betekende dat Epic enorm veel geld verloor omdat het steeds 30 procent van zijn inkomsten moest afstaan aan het grote techbedrijf. Het besloot daarop een rechtszaak tegen Apple aan te spannen. Apple had namelijk omdat het steeds de regels bleef overtreden besloten het developeraccount van Epic helemaal op te hebben. Dat merkten ook gamers meteen, want het populaire spel Fortnite was ineens niet meer in de appwinkel te bekennen. Epic ging in protest, mede met de onderstaande video:

Digital Markets Act

Dankzij de Digital Markets Act van de EU kan dat nu gaan veranderen. Apple zal appwinkels en betaalsystemen van andere makers moeten toestaan. Hoe het dat precies toestaat, daarover zijn appmakers en Apple het niet eens, want Apple probeert allerlei mogelijkheden te vinden om te zorgen dat er geen inkomsten verdwijnen. Dat is iets waar het Epic-opperhoofd Tim Sweeney ook zijn zegje over gedaan heeft. Hij noemt het een ‘nieuwe horrorshow’, vooral omdat Apple 50 cent verwacht per installatie van een app die jaarlijks meer dan 1 miljoen keer wordt gedownload. 

Horrorshow of niet, het is fijn dat Epic iPhone-gebruikers niet helemaal links laat liggen en voor gamers zijn eigen appwinkel lanceert. Epic Games zegt: “We hebben ons Apple Developer Account ontvangen en beginnen binnenkort met de ontwikkeling van de Epic Games Store op iOS dankzij de nieuwe Wet Digitale Markten. De lancering staat gepland voor 2024.” Het zal vooral draaien vanuit Epic Games Sweden, dat ook zorgt dat Fortnite terugkeert. Wanneer dit alles echter precies staat te gebeuren, dat is nog onbekend.

Lees meer over games en abonneer je op onze Bright Nieuwsbrief.