©Monumental

Deze Nederlandse robot is de bouwvakker van de toekomst

Deze Nederlandse robot is de bouwvakker van de toekomst

18 februari - 14:20

We zagen eerder al 3D-printers die met cement huizen printen, maar Monumental maakt een robot die net als een werkman baksteen voor baksteen muren kan opbouwen. En daar zien veel mensen brood in: de Nederlandse startup ontving 25 miljoen dollar aan investeringen om de AI-gedreven bouwrobots op grotere schaal te produceren. Budget om bouwrobots te bouwen dus.

Cement smeren, bakstenen oprapen, over de bouwplaats rijden met nieuwe bakstenen: Monumental is een startup van Salar al Khafaji en Sebastiaan Visser. Het maakt bouwrobots en dat kan het nu uitbreiden na een goede investeringsronde. Ze maken metselrobots die in heel Europa worden gebruikt met als doel om betaalbare woningen van hoge kwaliteit te maken. Een veelbesproken onderwerp en probleem in Nederland, waar veel mensen zelfs langer thuiswonen omdat er niet genoeg betaalbare woningen zijn. Dat komt onder andere door stijgende kosten van bouwmateriaal, maar ook een tekort aan krachten om te bouwen.

Robot-bouwvakker

De metselrobots hebben sensoren en kleine hijskranen waarmee het kan zien waar het cement moet worden gesmeerd met zijn ene arm, waarna er met de andere arm een baksteen wordt gepakt die er bovenop wordt geplaatst. Er is ook een robot die de bakstenen over de werkplaats kan vervoeren. Dit alles werkt moeiteloos door de toevoeging van kunstmatige intelligentie, waardoor de robots ook door een kleine deurpost kunnen manoeuvreren. Zo kunnen ze werkmannen goed ondersteunen. Bouwrobots zouden de productiviteit met 50 tot 60 procent kunnen vergroten. 

Het gaat dus echt om samenwerking en dat zorgt dat de werkmannen weer andere taken kunnen doen om zo de bouw van een huis te bespoedigen. Ook zullen werkmannen bepaalde taken doen die de robots niet kunnen, zoals mogelijk het wegstrijken van het overtollige cement en het zorgen dat er genoeg materiaal aanwezig is in de robot om dat cement te kunnen blijven smeren. De muren van een huis zijn essentieel, maar ook vrij rechttoe rechtaan en dat maakt het ideaal werk voor een robot, waarbij de menselijke werkmannen hun vaardigheden weer in complexere taken kunnen toepassen. Hieronder zie je hoe zo’n werkende Monumental-bouwvakker zijn werk doet, maar met de investeringen die de startup krijgt zie je ze misschien ook binnenkort wel op een bouwproject in je buurt.

Lees meer over de bouw en abonneer je op onze nieuwsbrief.