©ETH Zürich

Deze robot oogt als een avocado, maar beweegt als een spin

Deze robot oogt als een avocado, maar beweegt als een spin

31 januari - 16:48 Laatste update: 16:50

Onderzoekers uit Zwitserland hebben een robot ontwikkeld, die langs een boom afdaalt zoals spinnen dat doen. Deze Avocado kan ingezet worden om data te verzamelen over bossen.

Het prototype laat zichzelf zakken, zoals een spin die van het plafond naar beneden abseilt. Dankzij de vorm heet de robot Avocado, maar verder heeft het apparaat weinig met de vrucht te maken.

Onderin Avocado zijn camera's geplaatst. Zodra de robot een obstakel zoals een tak tegenkomt, worden ventilatoren ingezet om er langs te manouvreren. In deze video zie je hoe dat er in beweging uitziet.

Via een drone

Bij hun paper schrijven de wetenschappers van ETH Zürich dat het behoud en herstel van bossen een uitdaging is, omdat het lastig blijft om bruikbare data te verzamelen in ontoegankelijke gebieden. De Avocado kan daarmee helpen.

De robot moet nu nog bovenaan een tak worden bevestigd, maar zou in theorie ook via een drone bovenin een boom geplaatst kunnen worden om vervolgens zelfstandig af te dalen. Ook moet een toekomstige versie van de robot zichzelf via zonne-energie kunnen opladen om op langere termijn data te verzamelen.

Lees meer over robotica of download de gratis Bright-app voor iOS.