Straks dragen we flexibele zonnecellen om meer energie uit de zon te halen

Unplash

Straks dragen we flexibele zonnecellen om meer energie uit de zon te halen
18 februari om 23:55

Nieuwe zonnecellen die zowel flexibel als organisch zijn kunnen meer energie uit de zon halen. Er wordt gedacht aan heel andere toepassingen voor dit type zonnecel, vooral omdat het bijvoorbeeld ook als kleding kan worden gedragen.

Op de Abdullah Gül-universiteit in Turkije heeft professor Dooyoung Hah een nieuw type zonnecel geïntroduceerd met een bolle vorm. Hij maakte zonnecellen met een halve boog en deed dat door computertechnologie te gebruiken, namelijk driedimensionale elementanalyse, die in staat is om ingewikkelde structuren kleiner en behapbaarder te maken. Zo kan de computer de hele structuur beoordelen door de kleinere delen door te lichten. Letterlijk en figuurlijk dus.

Effectievere zonnepanelen

Zo werd er ontdekt dat gebruikmaken van een specifiek type elektrisch, gepolariseerd licht een toename van 66 procent kon worden gehaald in lichtabsorptie. Het is dus niet alleen handig dat de cellen draagbaar zijn, maar ook dat ze veel beter licht absorberen. Hierdoor is het ook de moeite waard om deze zonnecellen bijvoorbeeld aan kleding toe te voegen. 

De zonnecel is gemaakt van organisch materiaal en worden ook wel organic photovoltaic cells genoemd (OPV’s) en het voordeel ervan is dat ze minder wegen en minder duur zijn in productie. Organisch betekent in deze context niet dat de zonnecel direct gemaakt is van groenten of planten: er wordt gebruikgemaakt van plastic. 

Draagbare energie-opwekkers

Plastic kan in stoffen worden gewoven zodat je de zonnepanelen kunt dragen. Handig voor op een tas waardoor je je telefoon ermee kunt opladen. Of in een jas om je fietslichten op te laden. Echter kan het ook op de plek waar je traditioneel zonnepanelen vindt interessant zijn: gebouwen hebben veel meer vrijheid in hoe ze zonnecellen plaatsen om elektriciteit op te wekken, omdat de bolle vorm zorgt voor een grote opvang van het licht is er meer flexibiliteit om dat volop voor elkaar te krijgen. En zo kun je ook meer zonnepanelen kwijt op een gebouw en zullen ze meer stroom opwekken. 

Het is nu nog in de onderzoeksfase, dus mocht het commercieel worden aangeboden, dan duurt het nog wel even voordat je kleding van zonnepanelen is voorzien.

Lees meer over zonnepanelen.